Grad Trebinje
Hercegovina

ERS: “RiTE Gacko” ima sve uslove za rad

Iz “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS) saopštili su da nije tačna tvrdnja Željka Tepavčevića iz Konfederacije sindikata RS da ERS zavisnom preduzeću “RiTE Gacko” za period od 30. juna 2018. do 31. decembra 2020. godine duguje 40 miliona maraka.

“Predstavnici Konfederacije sindikata danas su iznijeli niz netačnih i paušalnih stavova o stanju u “Elektroprivredi Republike Srpske”, odnosno Matičnom preduzeću. Ne vodeći računa o činjenicama, predsjednik Konfederacije sindikata RS novinarima je izjavio da ERS zavisnom preduzeću “RiTE Gacko” za period 30. jun 2018 – 31. decembar 2020. godine duguje 40 miliona KM što je apsolutno neistinito. Tačno je da ukupna potraživanja Matičnog preduzeća od “RiTE Gacko”, na današnji dan iznose 37.484.068 KM, a obaveze Matičnog preduzeća prema “RiTE Gacko” na isti dan iznose 16.343.206 KM. Dakle, osim prema dobavljačima, “RiTE Gacko” duguje i Matičnom preduzeću iznos od 21.140.862 KM”, naveli su u ERS.

Dodali su da Tepavčević očigledno ne predstavlja radnike i da stavovi koje plasira u javnost nisu bazirani na činjeničnom stanju.

“`Rudnik i termoelektrana Gacko` kao proizvođač električne energije ima sve uslove za rad, za šta je odgovorna Uprava “RiTE Gacko”, a ovo nije prvi put da iz Sindikata, iz samo njima poznatih razloga, pominju obustavu procesa proizvodnje. Takođe, izneseni stavovi o reorganizaciji distributivne djelatnosti nisu tačni, argumentovani, niti zasnovani na stručnoj analizi”, istakli su u ERS-u.

Naglasili su da je reorganizacija distributivne djelatnosti uspješno provedena, da tržišno snabdijevanje funkcioniše efikasno već 17 mjeseci, a u naredna dva mjeseca očekuje se i izdvajanje javnog snabdijevanja.

“Distributivna preduzeća su bez otpuštanja radnika uspjela da broj zaposlenih svedu na optimalan isplatom stimulativnih otpremnina, a distribucije su restrukturirane tako da ubuduće budu mnogo efikasnije i funkcionalnije”, zaključili su u ERS.

Na konferenciji za novinare, koja je održana juče u Banjaluci, Tepavčević je rekao da je politika koju vodi Uprava „Elektroprivrede“ dovela do situacije u kojoj je upitno dalje poslovanje dva glavna proizvođača električne energije „RiTE Gacko“ i „RiTE Ugljevik“.

Istakao je da je „Elektroprivreda“ za period od juna 2018. godine do decembra 2020. godine isplatila 40 miliona KM manje za proizvodnju električne energije “RiTE Gacko”.

„`Elektroprivreda RS` je u procesu restukturiranja. Iako je to prikazano kao nešto dobro, svjedoci smo da to nije dovelo do poboljšanja, već suprotno. Svih pet distributivnih preduzeća dovedeno je u tešku finansijsku situaciju i nemogućnost poslovanja. „RiTE Gacko“ dovedeni su u veoma težak položaj prvenstveno krivicom Matičnog preduzeća“, rekao je Željko Tepavčević iz Konfederacije sindikata RS.

Capital

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Među 50 najmoćnijih u Srpskoj našla se i tri Hercegovca

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin

ERS popustio, “RiTE Gacku” dodatnih 30 miliona kroz novi ugovor

admin