Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

HET rebalansom “pegla” prošlogodišnje troškove

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET) prinuđene su da donose rebalans plana poslovanja za prošlu godinu kako bi „ispeglale“ troškove, a prije svega sredstva namijenjena za investicije jer nisu dobili planirane kredite i donacije.

Nakon što im posljednja vanredna sjednica Skupštine akcionara nije završena po volji, zakazali su novu sjednicu za 11. februara na čijem je dnevnom redu rebalans planova poslovanja za prošlu godinu.

Kako je vidljivo iz predloženih dokumenata, neophodno je da HET planira da umanji sredstva za investicije.

Naime, prvobitno je HET planirao da u prošloj godini investira 23 miliona maraka, od čega 8,6 miliona vlastitih sredstava, a 14,4 miliona iz kredita i donacija.

Međutim, to im očigledno nije pošlo za rukom, jer nisu dobili planirane kredite i donacije, pa su prinuđeni da rebalansom umanjuju iznos za investicije.

„Ukupno rebalansom planirana investiciona ulaganja za 2021. godinu iznose 19,9 miliona, od čega su vlastita sredstva 10,7 miliona, a ino krediti i donacije 9,1 milion KM“, naveli su u HET-u.

Od 19,9 miliona KM, HET je u, kako je vidljivo iz dokumenata, najviše uložio u izgradnju novih objekata, i to 13,7 miliona. Ostatak je uložen u rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg objekta (2,8 miliona), izradu tehničke dokumentacije (1,22 miliona) i za „ostalo“ je potrošeno 2,2 miliona KM.

Navedene investicije su, između ostalog, obuhvatale revitalizaciju HE „Trebinje 1“, izradu kanala kroz Fatničko polje, izgradnju zatvorenog bazena i mosta preko Trebišnjice, izrada projekata…

Podsjećamo, upravo su izgradnju mosta i bazena iz sredstava HET-a kritikovali mali akcionari tog preduzeća o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „HET planira oštetiti akcionare za 26 miliona KM!“.

Naime, HET je u planu poslovanja za period 2021-2023. godina predvidio 26,1 milion za donacije.

Oni su isticali da su donacije mimo statuta preduzeća, Zakona o privrednim društvima i Zakona o donacijama preduzeća u javnom vlasništvu ili pod javnom kontrolom u Republici Srpskoj.

Tripko Krgović iz Udruženja UMAES poručuje da je HET akcionarsko društvo, a ne javno preduzeće za upravljanje putevima, mostovima ili bazenima.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Povezane vijesti

Usvojena odluka o dokapitalizaciji HET-a, mali akcionari nezadovoljni

admin

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

HET se zadužuje za čak 435 miliona KM

admin

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

admin

Poslovanje hidroelektrana bez podrške Vlade Srpske

admin