Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

HET se zadužuje za čak 435 miliona KM

Na petoj vanrednoj sjednici, koja je zakazana za 21. januar, pred Skupštinom akcionara HET-a naći će se Odluka o emisiji akcija javnom ponudom.

„Ovom Odlukom emituje se druga emisija redovnih (običnih) akcija javnom ponudom od 435.000.000 akcija, nominalne vrijednosti jedna KM po akciji, ukupne vrijednosti 435 miliona“, naveli su u HET-u.

Vrijednost emisije, koja bi trebala da se sprovede na Banjalučkoj berzi, premašuje akcijski kapital HET-a koji iznosi 385,1 milion KM.

„Sredstva prikupljena emisijom akcija će se koristiti za povećanje uloga HET-a u privrednom društvu „Hidroelektrane Dabar“ radi pribavljanja sredstava za finansiranje izgradnje infrastrukturnog projekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora“, navode u HET-u.

Postojeći akcionari imaju pravo preče kupovine akcija, a rok za korištenje tog prava je 15 dana od dana početka upisa i uplate. Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

„Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi. Standard povećanja cijene je 0,01 KM“, definisali su u HET-u.

Emisija će se smatrati uspješnom ako bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto od ukupnog broja ponuđenih akcija.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM.

HE „Dabar“

Prema Informaciji o statusu izgradnje HE „Dabar“ koja prati Odluku o emisiji navodi se da je HET do sada u taj projekat uložio 137,4 miliona maraka vlastitih sredstava.

Pored toga, kako je CAPITAL juče objavio, izgradnju će kreditom finansirati Izvozno-uvozna banka Kine (CEXIM banka) u iznosu od 369,7 miliona maraka, a što je 85 odsto vrijednosti hidroelektrane.

Predviđeno je da 15 odsto vrijednosti (oko 65,3 miliona KM) bude finasirano od strane preduzeća „HE Dabar“, kao i drugi troškovi za istoimeni projekat.

Zbog toga je neophodno zaduženje HET-a koje je stoodstotni vlasnik „HE Dabar“.

Podsjećamo, prvobitno je ERS u februaru prošle godine za ove namjene htjela da se zaduži kod banaka u iznosu od 97,7 miliona KM bez PDV-a, ali se nijedna banka nije javila da im ponudi kredit.

Hidroelektranu će graditi kineska kompanija „China Gezhouba Group“, a ugovorena ukupna vrijednost radova koje će izvoditi je 435,6 miliona KM.

Ukupna vrijednost HE „Dabar“ procijenjena je na oko 660 miliona KM, a CAPITAL je u više navrata pisao o ovom projektu, između ostalog, i to da je cijena izgradnje u samo nekoliko godina porasla za 300 miliona maraka.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Povezane vijesti

Usvojena odluka o dokapitalizaciji HET-a, mali akcionari nezadovoljni

admin

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

HET rebalansom “pegla” prošlogodišnje troškove

admin

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

admin

Poslovanje hidroelektrana bez podrške Vlade Srpske

admin