Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

Udruženje za zaštitu voda Istočne Hercegovine „Vrelo“, u saradnji sa građanima okupljenim oko Fejsbuk grupe „Protjerajmo ruglo iz Trebinja“ podnio je zahtjev trebinjskoj Skupštini za sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se razmatralo pitanje zaštite preostalog prirodnog toka rijeke Trebišnjice. Na sjednici bi, takođe, bilo predloženo da ovaj dio rijeke dobije status prirodnog dobra od posebnog interesa.

Pod preostalim prirodnim tokom podnosioci zahtjeva smatraju dio Trebišnjice od brane Gorica do manastira Tvrdoš.

„Svjedoci smo da se svakodnevno legalnim i nelegalnim aktivnostima ugrožava ovaj dio toka rijeke Trebišnjice koja za grad i stanovnike ima poseban značaj. Ukoliko se nastavi sa ovim aktivnostima, rijeka će se pretvoriti u vještačko vodeno tijelo, što nikome ne bi trebao biti cilj.

Raspolažemo informacijama da je započet projekat kojim su predviđene značajne građanske intervencije na ovom dijelu toka rijeke te da zbog toga građani sa njime moraju biti upoznati i o njemu dati svoje mišljenje“, navodi se u zahtjevu ove grupe građana.

O ugroženosti rijeke i prijetnjama po njen opstanak za „Direkt“ je nedavno govorio Zdravko Mrkonja, predsjednik Udruženja „Vrelo“.

Zbog ugroženosti Trebišnjice, ova grupa građana nedavno je pokrenula peticiju kako bi se rijeka zaštitila.

Izvor: Direkt

Povezane vijesti

Usvojena odluka o dokapitalizaciji HET-a, mali akcionari nezadovoljni

admin

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

HET rebalansom “pegla” prošlogodišnje troškove

admin

HET se zadužuje za čak 435 miliona KM

admin

Sarajlija pobjednik skokova sa Kamenog mosta (VIDEO)

admin