Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Usvojena odluka o dokapitalizaciji HET-a, mali akcionari nezadovoljni

Skupština akcionara “Hidroelektrana na Trebišnjici” donijela je danas odluku o dokapitalizaciji ovog preduzeća, odnosno drugoj emisiji akcija, a sav prihod će biti uložen u završetak izgradnje hidroelektrane “Dabar”, izjavio je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je dala saglasnost da se krene u drugu emisiju akcija HET-a.

Biće emitovano 280 miliona akcija vrijednosti 46 feninga. Svaka marka koja bude prihodovana od ove dokapitalizacije HET-a biće uložena u završetak izgradnje hidroelektrane `Dabar`“, rekao je Mišeljić novinarima nakon današnje sjednice Skupštine akcionara.

Predsjednik Nadzornog odbora HET-a Blagoje Šupić naglasio je da je riječ o potpuno legalnom načinu dokapitalizacije u skladu sa Zakonom o hartijama od vrijednosti Republike Srpske i pravilima Banjalučke berze, gdje je odlučeno da se koristi pravo preče kupovine na način da se svim akcionarima obezbijedi da mogu učestvovati u kupovini akcija do onog procenta koji sad imaju u vlasništvu u HET-u.

Što se tiče ERS-a, on će iskoristiti pravo da kupi 65 odsto emitovanih akcija, što govori da će emisija biti uspješna. Nikakav cilj ove emisije nije da se ošteti bilo koji akcionar, svima su data ista prava, a osnovni razlog je prikupljanje sredstava za dokapitalizaciju hidroelektrane `Dabar`“, rekao je Šupić.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji je učestvovao na Skupštini akcionara, rekao je novinarima da je postignut cilj, odnosno da neće doći do promjene vlasničke strukture.

ERS će biti većinski vlasnik akcija i nakon dokapitalizacije. Naš cilj je bio da se ne napravi šteta javnom preduzeću“, naveo je Vukanović.

On je dodao da je rasprava tokom Skupštine akcionara vođena u pristojnom tonu, istakavši da je ključno da se završi kapitalna investicija u Hercegovini – hidroelektrana “Dabar”.

Mali akcionari nezadovoljni

Iz Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora saopštili su da je usvojen prijedlog dokapitalizacije po 0,46 KM po akciji, a ne njihov kontra prijedlog da se akcije prodaju po knjigovodstvenoj cijeni od 2,38 KM, koju je kao mjeru vrijednosti nedavno potvrdila Skupština HET-a.

tripko krgović

“Nesporno podržavamo razvoj Hercegovine i izgradnju HE Dabar, ali je sramno da se sve vrši bez konsultacija sa manjinskim akcionarima koji ukupno imaju 20 odsto učešća. Napomenuli bi da se greškom barata podatkom od 4,7 odsto učešća malih akcionara, što je iznio premijer Radovan Višković. Ne razumije se situacija da su kroz investicione fondove stotine hiljada građana RS indirektni vlasnici. Da li treba da podsjetimo Vladu da nam je imovina u distributivnim preduzećima bukvalno oteta i isknjižena iz bilansa?”, upitao je Tripko Krgović iz navedenog Udruženja.

Po ko zna koji put, manjinski akcionari su javno pozvali Holding ERS i Vladu na dijalog sa akcionarima i iznalaženje rješenja na obostranu korist, umjesto, kako su naveli, medijskih prepucavanja i pokušaja prebacivanja lopte na politički teren koji ih ne zanima.

“U međuvremenu ostajemo posvećeni zaštiti naših interesa na sve načine uključujući i eventualne sudske sporove. Što se tiče teorija da se radilo o pokušaju privatizacije ne dijelimo taj stav nego zadržavamo mišljenje da je postupak konstruiran na načina da se smanji učešće malih akcionara i otme imovina građana”, zaključio je Krgović.

Podsjećamo, nakon neuspješnog pokušaja dokapitalizacije u januaru, Uprava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET) odlučila je da promjeni uslove pod kojima će obezbijediti dodatni novac pa će tako emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirala, a povećali su i cijenu po akciji sa 0,29 KM na 0,46 KM.

CAPITAL / Srna

Povezane vijesti

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

HET rebalansom “pegla” prošlogodišnje troškove

admin

HET se zadužuje za čak 435 miliona KM

admin

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

admin

Poslovanje hidroelektrana bez podrške Vlade Srpske

admin