Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Incko: Neću doći u NSRS, izvještaje imate na sajtu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu.

Može se ovo zaključiti iz odgovora OHR-a na pitanje “Glasa Srpske”, a povodom jednog od posljednjih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da od visokog predstavnika zatraži da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

– Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske – naveli su u svom kratkom odgovoru iz ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković smatra da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, a pogotovo prema onim iz Srpske.

– Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese pred poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili – istakao je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da se radi o bezobraznoj konstataciji.

– Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao – rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Incko došao u NSRS, da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže. Inckov odgovor je, prema njihovom mišljenju, očekivan i predstavlja potvrdu da je sve ovo bilo farsa SNSD-a.

– Oni su znali da Incko neće doći. SNSD je samo htio da odvuče pažnju od drugih važnih pitanja. Trebalo je da oni to obezbijede nekih ranijih godina, a ne da sada, kada on odlazi, od svega prave cirkus – poručio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom. Kako je istakao, radi se o inatu koji je prisutan kod predsjednika SNSD-a i odlazećeg visokog predstavnika.

– Taj inat je doveo i do toga da Incko, nakon pet godina, zatraži povlačenje odlikovanja. Zbog svega toga se mogao i očekivati jedan ovakav odgovor iz OHR-a. Sve ovo je jedna igra – smatra Glamočić.

Bahatost

Prema riječima politikologa Vojislava Savića ovakav način komunikacije od strane OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je riječ o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

– U svakom slučaju bilo je očekivano da će ovako reagovati. Naš primarni zadatak je da u što skorijem roku ta anomalija u našem političkom sistemu bude uklonjena, da bi sva tri naroda u BiH mogla samostalno da pregovaraju – rekao je Savić.

Glas Srpske

Povezane vijesti

“Proveo mandat u hibernaciji, na odlasku izaziva haos” Oštra reakcija PDP na oluku Valentina Incka

admin

Incko o novom visokom predstavniku “Rekao sam Šmitu da ne dolazi bez bonskih ovlašćenja”

admin

NARODNA SKUPŠTINA ODBACILA ZAHTJEV Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj

admin

Ko će biti novi visoki predstavnik u BiH? – I Schmidt i Ingram dobro nas znaju

admin

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku

admin

Mijenja pristup PRED KRAJ MANDATA: Kakvu kaznu sprema Incko zbog odlikovanja

admin