Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Mijenja pristup PRED KRAJ MANDATA: Kakvu kaznu sprema Incko zbog odlikovanja

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dao je rukovodiocima Narodne skupštine RS rok do maja da oduzmu odlikovanja koja su ranije dodijeljena funkcionerima Srpske osuđenim za ratne zločine, najavljujući sankcije.

Dao sam im rok do maja, do sjednice Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da oduzmu odlikovanja presuđenim ratnim zločincima. Biće posljedica ako se to ne uradi. Čekam odgovor Čubrilovića – rekao je nedavno Incko za sarajevsku Face TV.

On nije precizirao na kakve bi mogle biti te posljedice ako Narodna skupština RS ne ispuni njegov ultimatum, ali nije teško naslutiti da aludira na bonska ovlaštenja.

Posjedice

Ako je suditi po ranijim iskustvima političara u Republici Srpskoj, pa i u cijeloj BiH, s visokim predstavnicima, odnosno s njihovim bonskim ovlaštenjima, te bi posljedice mogle biti prilično ozbiljne.

Prije svega te sankcije, po bonskim ovlaštenjima, podrazumijevaju smjenu sa funkcije.

Kako se to radi najbolje je pokazao Pedi Ešdaun, koji je, kao visoki predstavnik u BiH, u julu 2004. godine za samo jedan dan smijenio 59 funkcionera iz Republike Srpske.

Ešdaunovi nasljednici nisu bili tako žestoki, pa su i Valentinu Incku, koji je funkciju preuzeo još 2009. godine, u Federaciji BiH često spočitavali što ne koristi bonska ovlaštenja. Sada, pri kraju svog mandata, Incko  je, očigledno, odlučio da promijeni pristup.

Nulta tolerancija

Politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da je u pitanju promjena odnosa međunarodne zajednice  prema BiH.

– Mislim da se u dijelovima međunarodne zajednice počela isticati nulta tolerancija prema politici podrške ratnim zločincima i to nije nešto na čemu insistira samo Valentin Incko – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Dodaje da sve ukazuje na to da  će međunarodna zajednica iskoristiti sva sredstva da se sankcionišu oni koji negiraju zločine i podržavaju ratne zločince.

– Sankcije mogu biti izrečene i od strane Evropske unije, jer je odnos prema ratnim zločinima jedan od 14 prioriteta, koje je Evropska komisija stavila pred BiH – naglašava Topićeva.

Ona pojašnjava da pojedincima, koji bi bili sankcionisani, osim smjene sa funkcije prijeti i  blokada računa u zemljama EU, kao i zabrana putovanja u Evropsku uniju.

Topićeva zaključuje da “sve ide u pravcu nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, u slučaju da se ne ispoštuje ultimatum koji je Incko dao funkcionerima u RS”.

“NJEMAČKA JE OZBILJNA DRŽAVA”

Incko je nedavno poručio da “još ne pakuje kofere” i da će u BiH ostati do daljnjeg, pa se postavlja pitanje kada će u BiH stići ranije najavljeni novi visoki predstavnik, Kristijan Šmit iz Njemačke. Spekuliše se da za to rješenje zeleno svjetlo nije dala SAD.

Tanja Topić smatra kako je sasvim izvesno da OHR ostaje u BiH.

– Da li će i kada biti imenovan novi visoki predstavnik manje je izvjesno mada mislim da je Njemačka ozbiljna država, koja ima ozbiljan pristup prema BiH, tako da ne bi izlazila u javnost sa imenovanjem svog čovjeka, a da nije posložila neke za to neophodne kockice – smatra Topićeva.

Povezane vijesti

“Proveo mandat u hibernaciji, na odlasku izaziva haos” Oštra reakcija PDP na oluku Valentina Incka

admin

Incko o novom visokom predstavniku “Rekao sam Šmitu da ne dolazi bez bonskih ovlašćenja”

admin

NARODNA SKUPŠTINA ODBACILA ZAHTJEV Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj

admin

Ko će biti novi visoki predstavnik u BiH? – I Schmidt i Ingram dobro nas znaju

admin

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku

admin

Incko: Neću doći u NSRS, izvještaje imate na sajtu

admin