Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Inzko ne namjerava da podnosi izvještaje NSRS-u

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju i zaključke kojima poziva visokog predstavnika Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ovom Parlamentu podnese izvještaj o provođenju Dejtonskog sporazuma.

Danas je stigao i odgovor iz ureda Valentina Incka.

Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini RS. U odgovoru na zahtjev ovog parlamenta, a na upit BHT1, iz OHR-a su kratko i jasno poručili:

„Izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na web stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a, te tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske“.

U Narodnoj skupštini su tokom rasprave prošle večeri računali s tim da će dobiti negativan odgovor visokog predstavnika. Predlagači iz kluba poslanika SNSD-a su, međutim, smatrali da je potrebno ovim zahtjevom zauzeti politički stav.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, predsjednik Vlade Republike Srpske:

“Ja mislim da se svi slažemo da nam takav jedan izvještaj treba. Da li će ga podnijeti ili neće to je sad njegova stvar, ali budite sigurni da će to da se posmatra i u Savjetu bezbjednosti i kod nekih naših prijatelja i u samom OHR-u i u stranim ambasadama”.

Dok su iz SNSD-a pozivali na jedinstvo i jasnu podršku ovom prijedlogu, opozicija je ukazivala na nedosljednost vladajuće stranke kada je riječ o otporu prema, kako smatraju, neprihvatljivim potezima visokog predstavnika. Posumnjali su i na dogovoreno podizanje tenzija i pozivali da se vodi računa o tome šta je nacionalni interes.

NEBOJŠA VUKANOVIĆ, zastupnik Kluba SDS-a u NSRS:

“Normalan život, pomirenje, da prestanu ratovi i sukobi, a ne da se puni rezervoar želje za mržnjom i osvetom svakih 30-50 godina. Koliko sam vam puta rekao ne provocirajte strance. Šta uđu, vi kažete idete na referedum, jesam li vam fino rekao, uđu tenkovi NATO-a kažu idi Vukanoviću kući”.

SRĐAN MAZALICA, zamjenik šefa Kluba zastupnika SNSD-a u NSRS:

“Vi bježite od tog stava i vi niste u stanju da uradite nešto krajnje jednostavno. Da kažete, da, mi smo za to da Valentin Incko podnese izvještaj. Recite da jeste za to i glasajte za zaključke”.

IGOR CRNADAK, zastupnik PDP-a u NSRS:

“Taj isti Incko je godinama bio na svim važnim događajima koje je organizovao SNSD. Taj isti Incko je bio na vašim privatnim zabavama, na privatno obilježavanju krsne slave vašeg predsjednika stranke. Zašto na nekom od tih događaja niste dogovorili da dođe ovdje i podnese izvještaj”.

Dokument Narodne skupštine je nešto opreznije upakovan nastavak netrpeljivosti pojedinih političkih aktera iz RS prema visokom predstavniku koji neće imati efekta, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka:

“Isto tako reflektuje vrlo jasan politički stav iz RS u odnosu prema prošlosti i prema ratnim zločinima tako da su to dva politička stajališta koja se iskazuju kroz ovu inicijativu u Narodnoj skupštini”.

Ono što se promijenilo, smatra Topićeva, je definisana nulta tolerancija međunarodne zajednice prema podršci političkih lidera i visokopozicioniranih pojedinaca optuženima ili osuđenima za ratne zločine, prenosi BHRT.

(Vijesti.ba)

Povezane vijesti

“Proveo mandat u hibernaciji, na odlasku izaziva haos” Oštra reakcija PDP na oluku Valentina Incka

admin

Incko o novom visokom predstavniku “Rekao sam Šmitu da ne dolazi bez bonskih ovlašćenja”

admin

NARODNA SKUPŠTINA ODBACILA ZAHTJEV Visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj

admin

Ko će biti novi visoki predstavnik u BiH? – I Schmidt i Ingram dobro nas znaju

admin

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku

admin

Mijenja pristup PRED KRAJ MANDATA: Kakvu kaznu sprema Incko zbog odlikovanja

admin