Grad Trebinje
Republika Srpska

“Na autentičan način prikazali događaje” Dodik naglasio da treba snimati još filmova o MONSTRUOZNIM ZLOČINIMA u Jasenovcu

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je film “Dara iz Jasenovca” na autentičan način prikazao događaje, te naglasio da treba snimati još filmova o Jasenovcu, jer zločin, monstruoznost, načini i masovnost ubijanja Srba apsolutno ne mogu da budu obuhvaćeni samo u jednom filmskom prikazu.

Dodik je izjavio da je Jasenovac najtragičnije mjesto u istoriji srpskog naroda, koje je skrajnuto, skrivano, zahvaljujući ne samo srpskim protivnicima, nego, nažalost, i nekim Srbima.

On je naglasio da istina o Jasenovcu nije ispričana, ona je ostala spekulativna, jer oni koji su činili zločine nad Srbima u Jasenovcu to minimiziraju i prikazuju da nije tako monstruozno kao što jeste.

Dodik je podsjetio da se godinama unazad zalagao da se snimi igrani film o Jasenovcu, koji će na savremen način i svjetskoj publici, a prije svega mladim Srbima koji nemaju vremena da čitaju knjige i listaju dokumente, prikazati stravična srpska stradanja, koja će ući u njihovu percepciju da ne budu izbrisana nikada.

On je rekao za Sputnjik da je “Dara iz Jasenovca” dobar i uspješan primjer realizacije tog koncepta, te da misli da ne treba stati sa snimanjem filmova o Jasenovcu.

Napominjući da je pogledao film “Dara iz Jasenovca” u radnoj verziji, Dodik je rekao da taj film izaziva strašne emocije i da je na autentičan način pokazao niz događaja, koji već žive u srpskoj percepciji o svemu tome.

– Bilo je sasvim logično da se pokuša na međunarodnoj sceni aplicirati za Oskara – rekao je Dodik, koji smatra da je film “Dara iz Jasenovca” trebalo da bude uvršten u najuži krug kandidata, a ne da bude odbačen kao dio navodne propagande.

Dodik je rekao da pisanja pojedinih zapadnih medija da je ovaj film propaganda govori o tome da oni smatraju da je 500.000 ubijenih Srba u Jasenovcu propaganda.

– A u međuvremenu su, naravno, zbog refleksa i svega onog što su godinama lagali o Srebrenici, pustili u nominaciju film Jasmile Žbanić o Srebrenici (Kvo vadis, Aida). To govori da je to politički motivisano i da to nije stvar umjetnosti, činjenica ni objektivnosti, nego jednog spina koji se zadržava, a po kojem Srbi samo mogu da budu krivi, a ne stradalnici – rekao je Dodik.

U tom pogledu, ocijenio je Dodik, važno je da je film “Dara iz Jasenovca” već skrenuo pažnju na sebe, a važna je i njegova međunarodna dimenzija i to što može da prikaže.

– Ali, isto tako, veoma je važno da našim ljudima ovdje rehabilituje sjećanja na tako teška stradanja naših predaka. Sada nas je ovdje manje nekoliko miliona zato što je 500.000 naših ljudi ubijeno od 1942. do 1945. godine – rekao je Dodik.

“Živimo 25 godina pod prevarom međunarodne zajednice”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je povodom činjenice da na rukovodećim pozicijama u pravosuđu BiH nema nijednog Srbina da se ovdje 25 godina živi pod prevarom međunarodne zajednice.

– Živimo 25 godina pod prevarom međunarodne zajednice. Halal im sva priča o novcu i razvoju i svemu što su pokušavali, ali taj osjećaj da vas omalovažavaju, ponižavaju, blefiraju i da stalno pokušavaju da vas natjeraju na ponašanje koje vi nećete, je užasan – rekao je Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da ima namjeru da ukaže na sve jednog dana kada odluči da se na drugi način bavi ovim pitanjem, jer sada kao političar i državnik mora da vodi računa o nekim stvarima.

– Mislim da će doći vrijeme kada ću i ja moći da bez oklijevanja da kažem i ukažem na sve, i da pozovem ljude na ponašanje koje je sasvim normalno – rekao je Dodik za Sputnjik.

On je ukazao da Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH ne postoji u Dejtonskom sporazumu i da je nametnut silom visokog pedstavnika.

– Nije ugodno imajući u vidu da se iz Sarajeva odmah napadne sve i jedan srpski kadar tako da ako nije učesnik u ratu, onda je lopov, kriminalac i sprovode se razne istrage. Tako je otišao predsjednik VSTS (Milan Tegeltija)da bi došao Bošnjak uz neke kupljene srpske glasove – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u tom pogledu predsjednik VSTS je Musliman, kao i disciplinski sudija koji odlučuje o tome koji sudija je prekršio zakon, a postoji i situacija da se nakrcalo sudija Muslimana u Banjaluci koji samo dočekuju predmet u kojem je Republika Srpska strana u sporu i u 99 odsto slučajeva presuđuju na štetu Srpkse.

– Tu nema prava, tu nema ničega, To je jedan haos – rekao je Dodik.

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin