Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Objavljeno veliko istraživanje korupcije u svijetu, Bosna i Hercegovina u rangu sa Mongolijom i Tajlandom

Od nas su bolji Panama, Ekvador i Peru.

Prema Indeksu percepcije korupcije za 2021. godinu, od ukupno 180 zemalja, BiH zauzima 111. poziciju, sa 35 indeksnih bodova i to mjesto dijeli sa Albanijom, Mongolijom, Tajlandom i Malavijem. Od nas su za bod bolji Panama, Ekvador, ali i Peru koji je godinu dana ranije sa nama dijelio istu poziciju.

U regionu najbolje stoji Slovenija koja je na 66 mjestu, sa 57 bodova, iako je to pad od 3 boda u odnosu na istraživanje objavljeno prije godinu dana. Iza Slovenije je Hrvatska na 63. mjestu s 47 bodova. Obzirom da su ove zemlje članice EU, navedimo i podatak da je prosjek članica Europske unije  66 bodova.

Iza Slovenije i Hrvatske slijedi Crna Gora sa 46 bodova, Sjeverna Makedonija sa 39 bodova, te  Srbija sa 38 bodova.

U svakom slučaju sve su zemlje iz regiona bolje pozicionirane u odnosu na BiH i Alabaniju.

U izvještaju objavljenom uz CPI, Transparency International posebno upozorava da sve češće pojave kršenja ljudskih prava, slabljenje demokratije i jačanje autoritarnih režima dovodi do većeg stepena korupcije. U regionalnom izvještaju za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, BiH je posebno istaknuta kao jedna od zemalja koje ostvaruje loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontroliše medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruisanje reformi koje bi dovele do transparentnijeg finansiranja partija i poštenih izbora.

“Trenutna politička kriza koja produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje, podgrijava sumnje u to koji su interesi i motivi ključnih protagonista, jer skreće pažnju javnosti sa kršenja ljudskih prava i blokira važne antikorupcijske reforme koje BiH treba da provede. Kriza ugrožava i održavanje predstojećih Opštih izbora u BiH, a blokirane su prijeko potrebne izborne reforme koje bi osigurale transparentno financiranje i nezavisno provođenje izbora bez pritiska na birače”, navodi se u regionalnom izvještaju TI.

Prema Indeksu percepcije korupcije najtransparentnije države u 2021. godini su Danska,Finska i Novi Zeland s 88 bodova. Najkorumpiranije države svijeta su, prema indeksu, Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. Godine i rangira 180 zemalja i teritorija prema stepenu njihove percepcije korupcije u javnom sektoru. Oslanja se na 13 nezavisnih izvora podataka i koristi skalu od nula do 100, pri čemu je nula veoma korumpirana, a 100 veoma čista. Više od dve trećine zemalja (68 procenata) ima rezultat ispod 50, a prosečna globalna ocena ostaje statična na 43. 
Od 2012. 25 zemalja značajno poboljšale svoje rezultate, ali su u istom periodu 23 zemlje značajno smanjile svoje rezultate.

BUKA

Povezane vijesti

CCI POZIVA: POSTANI JEDAN OD LIDERA U BORBI PROTIV KORUPCIJE!

admin

Briga za korupciju ili PORUKA “NEPOSLUŠNICIMA” Eskobar oštro poručio da se ne treba sastajati sa korumpiranim zvaničnicima u BiH

admin

BiH nije dobila poziv za samit od SAD zbog korupcije

admin

Američki ambasador u BiH: Politički lideri koji prosperitet građana i svoje zemlje stavljaju iza vlastitog bogaćenja moraju biti spremni da se suoče sa posljedicama

admin

Lagumdžija razgovarao sa Inckom “Strateški cilj VSTS je vraćanje povjerenja”

admin