Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Briga za korupciju ili PORUKA “NEPOSLUŠNICIMA” Eskobar oštro poručio da se ne treba sastajati sa korumpiranim zvaničnicima u BiH

Umjesto što se vrijeme troši na sastajanje s korumpiranim zvaničnicima, više bih preferirao da SAD troše našu energiju u podizanje svijesti o velikom talentu i ekonomskom potencijalu BiH.

Poruka je ovo koju je ovih dana poslao američki diplomata Gabriel Eskobar, komentarišući aktuelnu situaciju u BiH i pokušaj evropskih i američkih zvaničnika da posreduju u smirivanju tenzija i pregovorima oko reforme izbornog zakonodavstva.

– Činjenica je da korupcija i trenutna situacija u BiH pogađaju sve konstitutivne narode, te onemogućavaju da ekonomija bude prosperitetna. Nadam se da će se političari usaglasiti da je fokusiranje na potrebe njihovih ljudi više potrebno od dobijanja političkih bodova ili težnji za samobogaćenjem i ličnom dobiti – poručio je Eskobar.

On je još naglasio da su od Bosne i Hercegovine po korupciji gori samo Bjelorusija i Azerbejdžan.

Da se BiH već godinama nalazi na samom vrhu liste zemalja po korupciji odavno je poznato. Transparensi internešnel u svojim izvještajima već godinama upozorava na taj problem.

U jednom od svojih izvještaja prošle godine naveli su da je BiH jedna od zemalja koje su u proteklih devet godina najviše nazadovale kada je riječ o raširenosti korupcije. Prema Indeksu percepcije korupcije za 2021. godinu, od ukupno 180 zemalja, Bosna i Hercegovina je s 35 bodova na 110. mjestu.

Uprkos ovom neslavnom rekordu, koji se godinama ne mijenja, to nije spriječilo strane diplomate, pa ni Eskobara, da se sastaju sa političarima u BiH koji su već skoro dvije decenije na vlasti.

Otkud odjednom zaokret i zašto su se baš sada sjetili korupcije?

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski ističe da se nada da je Eskobarova „ofanziva“ protiv korupcije, koju vjerovatno ne uočava samo u BiH nego i okolnim zemljama, motivisana realnim namjerama da se pozabavi i tim pitanjem.

FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: PRVI TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Loša bi opcija bila, kaže Sitarski, kada bi spominjanje tog problema, odnosno stavljanje na agendu pitanje korupcije, bilo u funkciji nekakvih pokušaja da se trenutni pregovori u BiH usmjeravaju u određenom pravcu koji možda nije u interesu nekog od naroda u ovoj državi.

– Treba jasno razgraničiti te stvari. Postoje mehanizmi borbe protiv korupcije, koji su razrađeni i u SAD, a i u zemljama EU. Postoje institucije koje se tim bave i postoje procedure, tako da mislim da oni trebaju da se bave sa tim problemom, a pregovarači koji su posvećeni širim političkim pitanjima, ne bi trebalo da upliću pitanje korupcije u meritum tih pregovora oko drugih stvari – ističe Sitarski za Srpskainfo.

On podsjeća da su u BiH trenutno najaktuelnija dva pitanja. Prvo je izmjena Izbornog zakona oko legitimnog predstavljanja, prije svega Hrvata jer su oni pogođeni time, a drugo je odnos Republike Srpske prema državi BiH.

– Oba ta pitanja su nužna i traju vrlo intezivni pregovori oko njih. Nadam se da Eskobar ne pokušava da pomiješa ta dva pitanja i da ne pokušava da zloupotrijebi pitanja korupcije u razriješavanju ovih pregovora, koji su u toku, tako što bi jednu stranu ili dvije strane u tim pregovorima optuživao za korupciju, a treću ili četvrtu, zaobišao u tome – poručuje Sitarski.

On ističe da pitanje korupcije treba depolitizovati u interesu efikasnosti borbe protiv korupcije, a  takođe, i u interesu autonomnog odvijanja svih političkih procesa u BiH, koji bi trebali da budu potpuno demokratski.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

CCI POZIVA: POSTANI JEDAN OD LIDERA U BORBI PROTIV KORUPCIJE!

admin

Tegeltija u Bijeloj kući: Srpska ne želi niti planira secesiju

admin

“BiH NAJKORUMPIRANIJA U EVROPI” Eskobar poručio da političari korupciju kriju iza pojma “nacionalni interes”

admin

Escobar o BiH: Ne trošiti vrijeme na sastajanje s korumpiranim liderima

admin

Objavljeno veliko istraživanje korupcije u svijetu, Bosna i Hercegovina u rangu sa Mongolijom i Tajlandom

admin

BiH nije dobila poziv za samit od SAD zbog korupcije

admin