Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

“BiH NAJKORUMPIRANIJA U EVROPI” Eskobar poručio da političari korupciju kriju iza pojma “nacionalni interes”

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocijenio je danas da je glavni problem u Bosni i Hercegovini korupcija koja se, kako smatra, prikriva pojmom nacionalnih interesa.

Eskobar je u intervjuu za hrvatski N1 rekao da SAD vjeruju da postoji prostor za pregovore, fleksibilnost i kompromis o ograničenim izmjenama ustava i izbornog zakonodavstva u BiH.

– I mislimo da bi se ove godine trebali održati izbori. Izbori su vrlo važan dio demokratskog procesa i demokratske evolucije. Stoga podstičemo sve strane da budu fleksibilne i otvorene te da se uz dobru volju uključe u pregovore – rekao je on.

Upitan da li se pojam nacionalnih interesa korisit kako bi se prikrila korupcija Eskobar kaže: “Apsolutno!”

– Pogledate li probleme koje BiH ima, problem nije u tome što ljudi ne žele suživot s Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima. Ugledne analize, poput one Transparensi internešenela, pokazuju da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja zapadnog Balkana i gotovo najkorumpiranija zemlja Evrope. Dakle, to je najhitniji problem – rekao je on.

Kako je ocijenio, disfunkcija hrani korupciju i stvara prilike za više korupcije.

– Ne mislim da u vezi s BiH postoji išta inherentno što bi je predodredilo da bude korumpirana zemlja. Mislim da to uveliko ima veze s nedostatkom političke hrabrosti lidera – rekao je.

Na pitanje šta misli o tijesnoj saradnji Dragana Čovića i Milorada Dodika, Eskobar je rekao da misli da mnogo motivacije dolazi od korupcije.

– Zato pozivam sve lidere da rade na dobrobit ne samo institucija, nego i naroda. Trebate gledati to djelovanje, ne u kontekstu etnonacionalizma nego produbljivanja korupcije, a to je ono što me najviše zabrinjava – rekao je Eskobar.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Povezane vijesti

Tegeltija u Bijeloj kući: Srpska ne želi niti planira secesiju

admin

Briga za korupciju ili PORUKA “NEPOSLUŠNICIMA” Eskobar oštro poručio da se ne treba sastajati sa korumpiranim zvaničnicima u BiH

admin

Escobar o BiH: Ne trošiti vrijeme na sastajanje s korumpiranim liderima

admin

Eskobar sa Spajićem: Pohvale za rezultate u konsolidaciji javnih finansija

admin

Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost da se Republika Srpska otcijepi

admin

NAJAVIO OŠTRIJI KURS Hoće li se Eskobar sastati s Dodikom i kakve namjere SAD imaju prema BiH

admin