Grad Trebinje
Republika Srpska

Tegeltija u Bijeloj kući: Srpska ne želi niti planira secesiju

“Rekao sam da Republika Srpska podražava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu cjelovitost BiH. Ponovio sam da Republika Srpska ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH. To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovdje opterećeni stavovima koji optužuju Republiku Srpsku da pokušava sprovesti proces secesije”, kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija danas je imao sastanke u Vašingtonu sa predstavnicima Bijele kuće, gdje je poručio da Republika Srpska ne planira secesiju i da je važno dijalogom riješiti unutrašnja pitanja u BiH.

“Sastanke u Bijeloj kući i Stejt Departmentu iskoristio sam da prenesem stavove o stanju u BiH. Ponovio sam strah zbog činjenice da se u BiH želi napustiti princip konsenzusa, na kojem počiva država s dva entiteta i tri kontitutivna naroda. Iskazao sam zabrinutos zbog neslaganja za unutrašnji dijalog, jer jedna od strana očekuje da joj međunarodna zajednica isporuči rješenja koja će odgovarati toj strani”, rekao je Tegeltija.

On dalje navodi da je predstavnicima SAD-a rekao da pojedini predstavnici međunarodnih institucija i ambasada u BiH se svrstavaju na jednu stranu u BiH, šalju jednostrane izvještaje što ponekad dovodi do situacije da te institucije i zemlje donose pogrešne odluke.

“U fokusu njihovog interesovanja je bilo održavanje izbora ove godine. Rekao sam da je važno da se održe izbori, iako uslovi ne garantuju da će se izborni rezultati implementirati nakon provedenih izbora. Stav SAD-a je taj da su svjesni da će implementacija rezultata biti komplikovana i teška, ali da smatraju da će se nakon izbora raditi na samoj implementaciji”, dodao je.

On je rekao da je američke zvaničnike pozvao na dijalog, da dođu u BiH i da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima.

“Rekao sam da Republika Srpska podražava Dejtonski mirovni sporazum, unutrašnju strukturu i decentralizovani sistem vlasti u BiH i naravno teritorijalnu cjelovitost BiH. Ponovio sam da Republika Srpska ne želi niti planira niti sprovodi proces secesije od BiH. To je naišlo na pozitivne stavove predstavnika SAD-a jer su ovdje opterećeni stavovima koji optužuju RS da pokušava sprovesti proces secesije”, kazao je Tegeltija.

Iz Savjeta ministara Bih danas je saopšteno da će se Tegeltija sastati, u odvojenim susretima, sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednosti pri Bijeloj kući Amandom Slout /Amanda Sloat/, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Derekom Hoganom /Dereck J. Hogan/, te  specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom /Gabriel Escobar/.

(BN)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Povezane vijesti

“BiH NAJKORUMPIRANIJA U EVROPI” Eskobar poručio da političari korupciju kriju iza pojma “nacionalni interes”

admin

Briga za korupciju ili PORUKA “NEPOSLUŠNICIMA” Eskobar oštro poručio da se ne treba sastajati sa korumpiranim zvaničnicima u BiH

admin

Escobar o BiH: Ne trošiti vrijeme na sastajanje s korumpiranim liderima

admin

Eskobar sa Spajićem: Pohvale za rezultate u konsolidaciji javnih finansija

admin

Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost da se Republika Srpska otcijepi

admin

NAJAVIO OŠTRIJI KURS Hoće li se Eskobar sastati s Dodikom i kakve namjere SAD imaju prema BiH

admin

Komentar