Grad Trebinje
Svijet

Oglasio se episkop Grigorije: Sa Fon Kramon nije bilo riječi o temama u vezi sa SPC

Eparhija dizeldorfska i njemačka saopštila je da se episkog Grigorije u razgovoru sa njemačkom evroposlanicom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon nije osvrtao na teme u vezi sa SPC.“Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve.

Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme”, navodi se u saopštenju episkopa Grigorija objavljenom na sajtu te eparhije.Navodi se da je eparhija dizeldorfska i njemačka u potpunosti saglasna sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem te eparhije u okviru cjeline pomjesne Crkve.Eparhija dizeldorfska i njemačka je na sajtu obavila, kako navodi, ključni dio saopštenja Informativne službe SPC:“Srpska pravoslavna crkva postoji u Njemačkoj, kao dio jedne, nedieljive autokefalne Srpske Patrijašije.

Ustav Srpske pravoslavne crkve i uredbe važe kao i bilo gdie na njenom kanonskom području i na teritoriji Niemačke, a sva crkveno-jerarhijska tiela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razriešavaju uprave svih tijela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrješava eparhijskog arhijereja”.

Fon Kramonova je juče, na svom Tviter nalogu, objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cijele Nemačke Grigorijem, a nakon toga je, u prepisci sa korisnicom te društvene mreže iznijela tvrdnju da “Srpska pravoslavna crkva ne postoji”.Ona je to navela u odgovoru na komentar da je Srpska pravoslavna crkva proruska i da bi bilo sjajno da se to promjeni.“Ne postoji ‘Srpska pravoslavna crkva”, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni“, napisala je Fon Kramon.

Povezane vijesti

Vladika Grigorije DAO ODGOVOR na pitanje DA LI TREBA DA SE RADI NA CRVENO SLOVO i ovo objašnjenje prilično će vas iznenaditi

admin

Grigorije: Gore bi bilo da ćutim i gledam nepravdu nego da grešim u procenama

admin

Krsna slava Fondacijе ”Svеti Vukašin” (Foto)

admin

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

MNOGO SKUPA SLIKA! Vladika Grigorije u društvu legendi srpskog sporta

admin

Vladika Grigorije o Šešelju: Mlohavi i ćosavi vojvoda doušnik

admin