Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Pomoć od 100 KM populistički metod bez rezultata

Najvaljena pomoć od 100 maraka za određene kategorije društva je populistička metoda i neće dati dugoročne rezultate. Trajna mjera bilo bi ulaganje u privredu, koja se zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, suočava sa katastrofalnim gubicima, poručeno je, između ostalog, u Izazovima BN televizije.

Potrebne su sistemske mjere, koje će oživjeti privredni sektor u Republici Srpskoj. Kao i svaka prethodna i ukrajinska kriza prvo je pogodila proizvodnju, odgovor države za sada je  nedovoljan. Kratkoročne mjere neće dati rezultate, upozorava mladi privrednik iz Prnjavora Milan Aleksić.

“Neke populističe metode su ulaganje u potrošnju, a ne u proizvodnju, odnosno u nešto što bi kroz neki period dalo dugotrajnije rezultate. To je nešto što se završi za mjesec dva i nakon toga tih novaca nema, nastavlja život dalje da teče.”

U Republici Srpskoj je došlo do neosnovanog divljanja cijena preko noći, što je odraz sistema koji ne štiti privrednike, istiće Aleksić.

“Nedostatak sistema se ogleda i u tome da smo mi kao jedno nezaštićeno tržište u Republici Srpskoj podložni nekim “prljavim” igrama, gdje je bila situacija da  su u razvijenim zemljama, nakon sukoba u Ukrajini, cijene materijala za firme bile iste skoro narednih mjesec dana. Kod nas se desila situacija da se preko noći cijene podignu, što je odraz nepostojanja sistema koji štiti domaće privrednike.”

Velike posljedice ukrajinske krize trpe i poljoprivrednici. Poljoprivredni proizvođač iz Bijeljine Ljubiša Stevanović, kaže da se traže nova rješenja usred nesigurnosti proizvodnje.

“Sad vidimo da nedostaje i mesa i mlijeka i svega toga, rastu cijene, ali rastu cijene i hrane, tako da još uvijek se presabiramo i tražimo neko novo rješenje da bismo povećali ponovo proizvodnju. Znači treba ljudima vratiti povjerenje u samu proizvodnju da dođe do stabilnosti da bi mogli da osjete sigurnost i da krenu dalje.”

Do krize bi došlo i bez rata u Ukrajini, kaže Ljubiša Tanić, predsjednik Područne privredne komore, Istočno Sarajevo.

“Ukrajinska kriza je vrhunac krize koja se valja nekoliko godina, a prije svega je uzrokovana panedemijom virusom korona. Sigurno je da bi do neke krize došlo i bez rata u Ukrajini. Prije svega zbog onih koji na svjetskom niovu vladaju svijetom. To su ekonomski centri, to je Zapad, Amerika koji su sigurno mnogo novca naštampali. To nije tajna, da bi ublažili posljedice pandemije i uzrok tog štampanja je infaacija.”

Bosna i Hercegovina je nerazvijena država koju svaka kriza posebno pogodi, zato je svaka podrška stanovništvu dobrodošla, ali je krajnje vrijeme da se problemi rješavaju sistemskim, a ne populističkim metodama istakli su sagovornici u Izazovima BN televizije. 

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin

Komentar