Grad Trebinje
Republika Srpska

Skoko: Za Srpsku imperativ vraćanje na izvorni sporazum

Predsjednik Kluba SPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksim Skoko ocijenio je da je Dejtonski mirovni sporazum važan dokument za BiH, koji je proteklih godina derogiran, te da za Republiku Srpsku treba da bude imperativ povratak na izvorni sporazum.

Skoko je rekao Srni da je srpski narod u BiH na neki način ovim sporazumom dobio državotvornost, iako ne u potpunom obliku samostalnosti kakvu je želio.

“Uvažavajući okolnosti i to da je u životu potrebno praviti kompromise, ali i u politici, moramo priznati da je Dejtonski mirovni sporazum doprinio uspostavljanju mira, što je njegova najveća vrijednost, ali ništa manja nije ni postojanje Republike Srpske”, istakao je Skoko.

On je konstatovao da je tokom 25 godina došlo do derogiranja Dejtonskog sporazuma i da se ne poštuje u cjelini, zbog čega su prisutna česta verbalna sukobljavanja.

Skoko je naglasio da je dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum značajan datum u istoriji na ovim prostorima.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, je mirovni dogovor postignut u američkoj vazduhoplovnoj bazi Rajt Peterson kojim je prekinut građanski rat u BiH.

Prema tom sporazumu, BiH je podijeljena na Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku Federaciju.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, a glavni učesnici su bili tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman i takozvane Republike BiH Alija Izetbegović, te američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

SRNA

Povezane vijesti

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Predsjedništvo SPS: Najavljena koalicija “Za budućnost Srpske”

admin

VUKANOVIĆ DOMINIRA Hercegovački poslanici shvatili značaj društvenih mreža

admin

Skoko: Razmisliti o odgađanju izbora, zdravlje građana je na prvom mjestu

admin