Grad Trebinje
Republika Srpska

Predsjedništvo SPS: Najavljena koalicija “Za budućnost Srpske”

U Banjaluci je održana sjednica Predsjedništva SPS na kojoj su usvojeni zaključci i stavovi partije o aktuelnim temama i političkoj situaciji u Republici Srpskoj, te poziciji SPS na lokalnim i na republičkom nivou. Istaknuto je da će SPS nastaviti sa konstruktivnim prijedlozima i inicijativama u republičkom i lokalnim parlamentima, a najavljeno je i da će se veoma brzo desiti pridruživanje još nekih političkih subjekata i formiranje koalicije za izbore 2022. godine pod imenom “Za budućnost Srpske”.

“Naš fokus i dalje ostaje insistiranje na depolitizaciji institucija Republike Srpske, borbi za veća prava boračke populacije, borbi za prava radnika u fazi pandemije i fazi oporavka privrede od posljedica pandemije, te nulta tolerancija prema korupciji i kriminalu, kao i drugim politikama iz naše platforme ‘Za budućnost Srpske’. Za SPS je nedopustiva dinamika nabavke vakcina i vakcinacije, ali i dizanje kredita čija namjena nije vakcinisanje stanovništva i pokretanje privrede u punom kapacitetu, nego bacanje mrvica i ponižavanje demobilisanih boraca i penzionera. Isto tako, nedopustivo je da javna preduzeća imaju konstantno loše rezultate poslovanja a da za to nema nikakve i ničije odgovornosti”, saopšteno je nakon sjednice.

Članovi Predsjedništva razgovarali su o efektima zaduženja Republike Srpske i zauzeli stav da posljednje zaduženje od 300 miliona evra i način na koji je ono realizovano, predstavlja razvlašćivanje NSRS, te da je zaduženje sa tolikim kamatama izuzetno štetno za Republiku Srpskoj. Stav SPS je da je neophodno vratiti ustavne nadležnosti narodnim poslanicima i vratiti se u okvire organizovanja društva putem izvršne, sudske i zakonodavne vlasti.

S obzirom da će se na dnevnom redu 16. sjednice NSRS naći i inicijativa o pokretanju dijaloga o budućnosti Srpske i Federacije BiH, u SPS smatraju da se radi o sporednim i nebitnim temama koje su potrebne jedino vladajućim elitama kod sva tri konstitutivna naroda.

“Ko god pokušava da ‘otpakuje’ Dejton, taj svjesno izaziva nestabilnost. Ovdje se očigledno radi o dogovorenom i uhodanom šablonu dizanja međunacionalnih tenzija koje se uvijek poteže kada je potrebno prikriti nesposobnost i kikseve vladajućih kod sva tri naroda. Isti slučaj je i po pitanju povlačenja povelja i zahtjevima visokog predstavnika. Naš stav je da je rasprava o tome gubljenje vremena, jer su kroz dosadašnje usvojene zaključke i stavove u NSRS jasno i nedvosmisleno poznati stavovi narodnih poslanika, tako da je svako dalje otvaranje ove teme suvišno. SPS je protiv povlačenja povelja, ali smo takođe protiv toga da NSRS i dalje troši vrijeme na tu priču”, stoji u saopštenju SPS.

Povezane vijesti

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Medijski mrak i afera “Kiseonik” najvažnije teme: Opozicija najavila protest protiv vlasti u Srpskoj tačno godinu dana prije opštih izbora

admin

VUKANOVIĆ DOMINIRA Hercegovački poslanici shvatili značaj društvenih mreža

admin

Skoko: Za Srpsku imperativ vraćanje na izvorni sporazum

admin

Vlada Srpske smijenila Gorana i Marinu Selak

admin

Skoko: Razmisliti o odgađanju izbora, zdravlje građana je na prvom mjestu

admin