Grad Trebinje
Republika Srpska

Slobodan Popadić: Prevod zaključaka NSRS

Nisu prestali razlozi zbog kojih predstavnici Srpske ne učestvuju u radu institucija BiH, jer je i dalje tu „Inckov zakon“, ali ipak imate dozvolu da idete na sjednice.

Da se vlasti ne dosjete, ovaj put treba da „uvažavate stavove“ institucija Republike Srpske. Kao da do sada nisu uvažavani, kao da Vlada ne šalje mišljenje poslanicima i ministrima u Sarajevu na sve važnije tačke dnevnog reda.

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH nisu ni poštovali zaključke NSRS iz ljeta prošle godine. U njima piše da nema uslova da idu na sjednice, a kada to čine, mogu sa glasaju samo protiv, kako bi spriječili usvajanje štetne odluke. Osim Dodika, koji je u Predsjedništvu uglavnom glasao protiv svega, ostali, a naročito ministri, lijepo su glasali za, uključujući i odluku o privremenom finansiranju, da bi dobili platu.

Predlaganje zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid ne može da izbriše, povuče ni izmijeni Inckov zakon koji zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici. Igranje jednom zapaljivom temom da bi se u drugi plan potisnula druga, samo je pokušaj traženja izgovora za povratak u institucije u punom kapacitetu. Neki to zovu podvijanjem repa, drugi posipanjem pepelom, a da je to predložila opozicija, sigurni smo da bi vlast takav potez nazvala isključivo – izdajom.

Narodna skupština će osnovati beznačajno tijelo za borbu protiv korupcije i daće opoziciji da njim predsjedava. Kako bi sudovi i tužilaštva ostali za kadrove vlasti, naročito ako formira svoj VSTS.

Skupština će tražiti od PS BiH da joj dostavlja sve materijale, iako nije ispoštovan raniji sličan zaključak po kome naši poslanici treba da traže stav odbora NSRS. Ni ovaj put neće biti ništa od toga, ali cilj je našu skupštinu prikazati kao najvažnije političko mjesto u BiH.

Zaključci na posebnoj sjednici koji govore o zakonu o finasiranju NVO, zakonu o utvrđivanju porijekla imovine, te novi jalovi pozivi na razgovore, ubačeni su kako bi se priča razvodnila, kako niko ne bi pitao gdje su vam obećane vraćene nadležnosti?

Kako se i pretpostavljalo, nije najveća prijetnja Srpskoj to što je iz SDA nazivaju genocidnom, ni to što im Inckov zakon to dozvoljava. Prijetnja su naši lideri spremni da to sve progutaju pod američkim sankcijama, istragama i Vučićevim „molbama“. Sa srećom kapitulirali!

Slobodan Popadić/srpskainfo.com

Povezane vijesti

Vrijeme ćorke

admin

Gutanje žaba

admin