Grad Trebinje
Video Region

Vašingtonski sporazum – ekonomija ispred politike (Video)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su u Beloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa. Kome su očekivanja ispunjena, ima li razočaranih?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je srpska delegacija u Vašingtonu, na pregovorima s Prištinom, otklonila iz sporazuma “politički deo koji je neprihvatljiv” za Srbiju, odredbu o međusobnom priznanju.

“Bilo je pokušaja da se u taj ekonomski sporazum ugura pitanje statusa. Posle odbijanje naše delegacije taj deo je izbačen iz sporazuma i to je za nas jako bitno”, navodi Dačić.

Da je nakon jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova 2008. organizovan ovakav neki sastanak u Americi, kaže Dačić, verovatno bi u preambuli sporazuma stajalo da je status maltene rešen.

“Mi smo sada na ovom sastanku to odbili, a bez posledica da su prekinuti ti razgovori. Na neki način su se svi složili da će se o tome razgovarati u budućnosti”, navodi ministar.

Ističe da je sporazum jedan od najznačajnijih dokumenata koji je Srbija potpisala u poslednjih dvadesetak nivoa.

“Prisustvo predsednika Trampa, samim tim i njegov potpis na dokumentima predstavlja jednu vrstu garancije odnosno garanta sprovođenja onoga što se potpisuje i to je za nas dobro. Mislim da je ovo jedan od najznačajnijih dokumenata koji smo mi potpisali u poslednjih dvadesetak nivoa”, objašnjava Dačić.

Ipak, kako kaže, sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa nisu rešeni svi problemi.

“Ovim nisu rešeni svi problemi, nama je ostalo pitanje statusa, mi sad ne pričamo o tome, ali biće vremena da se i o tome priča. Ekonomski je sve super, za nas je izvanredno što je do ovoga došlo, ali će za mesec dana ili dva meseca da budu novi pritisci”, navodi ministar.

Ističe da do trajnog rešenja ne može da se dođe bez dogovora.

“A tog dogovora nema dok Albanci ne pristanu na kompromis. Ako neko misli da je dogovor da se natera Srbija da prizna Kosovo, pokazalo se do sada da to nije realno. Tako da mi treba da iskoristimo vreme koje imamo za ove stvari kao što je ekonomija, ali ja nisam siguran da za tri meseca ponovo nešto neće iz Prištine da ispliva što će biti sporno bez obzira na sporazume. Oni su do sada sve sporazume prekršili, sve su slagali”, ocenjuje Dačić.

Brnabić: Važnost sporazuma shvatićemo u budućnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić navodi da sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine izuzetno važan.

“Presrećna sam što je ovaj sporazum potpisan i što je Srbija predstavljena na ovakav način. To koliko je važan ovaj sporazum shvatićemo kroz nekoliko godina, u nekom trenutku u budućnosti”, navela je premijerka.

Ističe da Srbija ekonomski dobija nekoliko stvari, pre svega da se privremene institucije u Prištini uključe u mini-Šengen.

Mali: Sporazum pozitivan signal za investitore

Ministar finansija Siniša Mali navodi da sporazum predstavlja veliki signal za investitore i investicije.

“Srbija i Zapadni Balkan kao destinacije postaju još atraktivnije, još bolje i to je veliki korak napred ne samo za normalizaciju odnosa već i za ekonomski napredak”, navodi Mali.

Dodaje da su neke od najbitnijih tačaka ulaganja u infrastrukturu – puteve, železnice, što će kako kaže, doprineti razvoju privrede, a samim tim i boljem standardu građana Srbije.

“Izgradnja auto-puta od Niša do Prištine, izgradnja i rekonstrukcija železničkih pruga prema Prištini i Merdaru. To je preko dve milijarde evra ivesticija zašta se amerilka vlada opredelila i zašta ona garantuje da će obezbedit finansijska sredstva da se ti veliki infrastrukturni projekti završe”, navodi Mali.

Dodaje da će američka razvojna banka, čiji je godišnji budžet 60 milijardi dolara, otvoriti posebnu kancelariju u Beogradu.

“I oni su spremni da dobar deo tog budžeta investiraju u Srbiju i u region, ne samo u infrastrukturu već i u garantne šeme za mikro, mala i srednja preduzeća”, navodi ministar finansija. To je važno s obzirom da dovode još veći broj investitora, daju kredibilnost celog procesa ekonomskog razvoja naše zemlje, pomaže kreditnom rejtingu, dovode nove investitore”, naveo je ministar.

Ističe da je ponosan jer je potpisan sporazum koji ima veliki broj ekonomskih tačaka ali i da predstavlja simbol normalizacije, simbol koraka napred.

“Ne gledamo više u prošlost, hoćemo da gledamo u budućnost”, poručio je Mali.

Zečević: Postignuto optimalno rešenje

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije ocenjuje da je postignuto optimalno rešenje za današnje vreme.

“Nismo ni na koji način priznali Kosovo kao državu. Ono što mene iznenađuje je fleksibilan stav Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji i prema našem pristupu Kosovu i Metohiji koji su rekli – nećete da prihvatite, ok idemo dalje sa pregovorima”, navodi Zečević.

Dodaje da u krajnjoj liniji realizacija sporazuma zavisi i od Sjedinjenih Američkih Država i njihovog pokroviteljstva uz podsećanje na iskustvo sa EU i briselskim sporazumima koji nisu nikad u potpunosti sprovedeni.

“Sa Amerikancima nije tako. Oni su pragmatični i energični. Kad su rekli da moraju da se ukinu takse, one su bile ukinute. Jedina opasnost u sprovođenju sporazuma je ako se promeni administracija u Vašingtonu”, ocenio je Zečević.

Vesović: Sporazum koristan za privrednike

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da je ekonomski sporazum između delegacija Beograda i Prištine koji je potpisan u Vašingtonu nesumnjivo koristan za privrednike iz Srbije jer daje garanciju predvidljivosti u trgovinsko-ekonomskoj saradnji. 

“Ja mislim da su oni dobitnici ovog sporazuma pre svega na ovakav način jer dobijamo jednu garanciju predvidljivosti. Veliki je interes srpske ekonomije da u regionu ima dobru saradnju”, ocenjuje Vesović.

Dodaje da je Beograd izgubio oko pola milijarde evra u protekloj godini zbog taksi.

“I to je pokazalo nemoć donekle i nekih međunarodnih organizacija i potrebu da se na ovakav način potvrde ti odnosi, da se redifinišu i da imamo jedan vid garanta političke stabilnosti i obećanje da se tako nešto u budućnosti neće dogoditi”, navodi Vesović.

Dodaje da se od marta kad su ukinute takse stvari polako vraćaju na svoje mesto.

“Nama 12.000 kompanija izvozi na Kosovo. Od kada je u martu ukinuta taksa mi smo došli na nekih 100 miliona eura izvoza, a uvoz je negde oko 12 miliona evra i praktično smo na 50 odsto onog što smo imali 2018. godine”, ističe Vesović.

Potrebno je, dodao je, vratiti određene pozicije koje su postojale pre uvođenja taksi od prištinskih vlasti na uvoz robe iz centralne Srbije.

“Naravno ono što je šteta za srpsku ekonomiju jeste da nije dovoljno samo uspostaviti te veze ponovo, mi smo izgubili određene pozicije i mi ćemo morati da ulažemo u to. Mi smo u proteklih pet godina puno investirali da ekonomska saradnja jača i da veza između ekonomija u celom regionu a posebno sa Kosovom zaista funkcioniše na jednoj zdravoj osnovi”, navodi Vesović.

Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja Nedeljnika ocenjuje da se Beograd trenutno nalazi u boljoj situaciji od Prištine.

“Da nije bilo Ričarda Grenela i te vrste političara mi bismo danas još imali takse”, navodi Smajlovićeva. 

Kako kaže, Kosovo će dobiti ogromnu satisfakciju time što će ga priznati Izrel.

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

BiH učestvuje u uvođenju sankcija protiv Rusije (Video)

admin

U novom predizbornom spotu Vučić izlazi iz frižidera pa se u njega vraća (Video)

admin

“Postigli smo dogovor” (VIDEO)

admin

“Neka mi isključe nalog na Tviteru” Vučić poručuje da jedva čeka da bude još jedan Tramp u svijetu

admin

Aktivan na novoj društvenoj mreži: Vučić otvorio profil i na Tiktoku (VIDEO)

admin

Vučićeva poruka u SB: Srbi glavu gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta

admin

Komentar