Grad Trebinje
Hercegovina

Veselin Vujović za Moju Hercegovinu: Tužićemo sve odgovorne za katastrofalno stanje u Bileći

Izvor: Igor Svrdlin/Moja Hercegovina

Na proteklim lokalnim izborima u Bileći je došlo do promjene načelnika. Novi načelnik Bileće je Veselin Veso Vujović, koji je nakon dva mandata Miljana Aleksića isred SNSD-a, prilično ubjedljivo izabran na odgovornu funkciju. Za internet magazin ”Moja Hercegovina”, Veselin Vujović govori o prvim utiscima, stanju u Bileći i o tome na koji način sanirati naslijeđeni dug koji iznosi gotovo nevjerovatnih 20 miliona konvertibilnih maraka ili tri realna godišnja budžeta ove opštine. Osvrnuo se i na slučaj premlaćivanja i protivpravnog lišenja slobode Dušana Miloševića i apelovao na građane Bileće da smanje tenzije, da praštaju, a od pravosudnih organa očekuje da svi izvršioci ovog krivičnog djela budu adekvatno kažnjeni. Kada govori o aferi vezanoj za mobilne telefone koji su kupovani službenicima i funkcionerima Opštine Bileća, kaže da je sve to sitnica u odnosu na stvarno stanje, ali da je jasan pokazatelj bahatosti prethodnog rukovodstva.

Za početak razgovora, Veselin Vujović je govorio o prvim utiscima nakon sjedanja u ”vruću stolicu” načelnika Bileće. On kaže da je očekivao loše stanje, ali da ga je zateklo mnogo gore od očekivanog.

”Izabran sam voljom naroda u Bileći, praktično ubjedljivo sam pobijedio, što znači da je narod spreman i hoće promjene u našoj opštini. Što se tiče prvih impresija, moram reći da sam iznenađen, znao sam da je opština u velikom dugu, ali nisam mogao ni pretpostaviti da je baš u ovolikom. Znači, to je baš katastrofalno stanje, tačnije tri neka realna budžeta su u minusu, tako da neće biti lako. Trenutno smo blokirani od Unicredit banke, nekih 210 hiljada maraka, imamo najavu da će nam i u Poreskoj upravi biti blokirano 104 hiljade maraka, tako da trenutno ne možemo isplaćivati plate i imamo zaostale plate za decembar i januar, a nižim budžetskim korisnicima imamo dužni plate čak i od septembra. Nadam se da ćemo upornim radom izaći iz ove situacije, trenutno štedimo gdje god možemo, da će biti lako neće sigurno, ali nadamo se nekim boljim danima. Očekujem da će se i Vlada Republike Srpske uključiti u naš problem i pomoći nam da izađemo iz ove situacije.” – rekao je Veselin Vujović o teškoj situaciji u Bileći.

Vujović kaže da su određeni kontakti sa Vladom Republike Srpske već ostvareni, konkretno sa Ministarstvom finansija.

”Neke kontakte smo već ostvarili sa Ministarstvom finansija vezano za projekte koje bi trebali nastaviti a vezano je za oborinske vode i kanaliziaciju, tačnije sami Vodovod. Nadam se da će to ići u pozitivnom smjeru.” – rekao je Vujović.

Vujović kao prioritet navodi potencijalne investitore koji bi se našli, a čime bi se došlo u sitaciju da se veći broj Bilećana zaposli.

”Moji lični prioriteti i prioriteti mojih saradnika su da pokušamo da privučemo investitore kako bi se otvarala radna mjesta. Što se tiče zapošljavanja u samoj lokalnoj upravi to je haotično stanje, toliki broj ljudi je primljen u prethodnom periodu da se jednostavno nema novca za sve te plate. U narednom periodu moraćemo uraditi novu sistematizaciju i prilagoditi se sa tim radnim mjestima i tolikim brojem ljudi. Uz veliku štednju i mukotrpan rad nadam se da ćemo u narednim godinama izaći ”na zelenu granu”. – kaže Veselin Vujović za naš magazin.

Imajući u vidu da Veselin Vujović dolazi iz boračke kategorije i da je duži period prisutan u radu Boračke organizacije, pitali smo ga u kakvom su položaju bilećki demobilisani borci.

”U prethodnom periodu rekao bih da je boračka kategorija u dosta lošem položaju. Opština Bileća je mala, a kada se zna da na Birou ima skoro 300 boraca, sve je rečeno. Imamo na Birou 32 ratna-vojna invalida i dvadesetoro djece poginulih boraca i sve to ukazuje da situacija nije dobra. Potrudićemo se da poboljšamo položaj ove kategorije i na taj način, u skladu sa mogućnostima, popravimo status boraca.” – rekao je Vujović.

Vujović kaže da je formirana interna revizija čiji se prvi izvještaji uskoro očekuju, a nakon čega će se insistirati na utvrđivanju odgovornosti svih za koje se ukaže sumnja da su uzrokovali teško stanje u Bileći.

Cijeli intervju možete pročitati na linku

Povezane vijesti

Povučen prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Bileća

admin

Mijenja se skupštinska većina u Bileći? (Video)

admin

Novki Trklji, najvećem prijatelju guslara uručen poklon od Saveza guslara RS

admin

Neću podleći pritiscima i ucjenama! Narod me nije izabrao da bih podržavao kriminal, malverzacije i lične interese pojedinaca!

admin

Dugovi prethodne vlasti Bilećanima stigli na naplatu: Neminovna otpuštanja radnika

admin

Budžetski deficiti u opštinama istočne Hercegovine (Video)

admin