Grad Trebinje
Republika Srpska

Višković: Izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” nema veze sa Crnom Gorom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da izgradnja hidroelektrane “Buk Bijela” nema nikakve veze sa Crnom Gorom i da ovaj projekat ne može biti remetilac odnosa u regionu jer je u pitanju važan posao od kojeg svi u BiH mogu imati korist.

Reagujući na poruku sa sastanka u Sarajevu ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića da situaciju u odnosima dvije zemlje komplikuje gradnja “Buk Bijele”, Višković je rekao da je riječ o vrlo bitnom projektu i investiciji za cijelu BiH, te da ne može da vjeruje kako to neki ne mogu da shvate.

Višković kaže da Turkovićeva i Abazović trebali da znaju da je riječ o projektu male hidroelektrane na kojem rade Srpska i Srbija.

– To nema veze sa Crnom Gorom jer ne ulazi ni metar na njenu teritoriju – rekao je Višković za Glas Srpske.

On je naveo da odnose BiH i Crne Gore narušava trenutno djelovanje Turkovićeve i Abazovića, a ne gradnja “Buk Bijele”.

– Svjesni smo da će mnogi pokušavati da ospore taj projekat. Grdno se varaju svi koji misle da je to samo projekat za Srpsku, a stalno govore da bi trebalo da proizvodimo što više električne energije iz obnovljivih izvora. I kada krenemo u tom smjeru, kritike ne prestaju. Da smo gradili visoku Buk Bijelu imali bi pravo da komentarišu, a ovako i objekat i jezero i sve se nalazi na teritoriji Srpske – pojasnio je Višković.

On smatra da je ključni “problem” to što projekat Srpska realizuje sa Srbijom, te da toga vjerovatno ne bi bilo da hidroelektranu Republika radi sa bilo kim drugim, koji je njima mentor ili podoban.

Višković kaže da je Srpska odgovorila na pismo Uneska, te da je ekološka dozvola na tom planu dobijena prije nekoliko godina.

On je dodao i da su ispoštovane sve procedure, ali da se Crna Gora nije oglasila u zakonskom roku, što znači da nema primjedbe na dokument.

Višković je rekao da u narednim danima očekuje odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji 24 poslanika parlamenta BiH iz stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH u kojoj traže izjašnjenje suda o odluci Vlade Srpske o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija za izgradnju i korišćenje hidroelektrana na Drini.

U apelaciji je navedeno i da “odluke u vezi sa državnom imovinom, poput rijeka na međunarodnim granicama, mogu biti donijete isključivo na nivou BiH”.

Kamen temeljac za “Buk Bijelu” postavljen je polovinom maja ove godine, a projekat vrijedan 220 miliona evra finansiraju elektroprivrede Srpske i Srbije.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

KAMEN TEMELJAC POLOŽEN PRIJE GODINU DANA I dalje ništa od gradnje “Buk Bijele”

admin

I izbori koče gradnju na Drini

admin

Nova dokapitalizacija HET-a, nakon pritisaka povećana cijena akcija

admin

Samo troškovi kineskog kredita za “HE Dabar” koštaće 32 miliona KM

admin

“Elektroprivreda RS” se obveznicama zadužuje na Bečkoj berzi

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin