Grad Trebinje
Region

Vladika Atanasije Jevtić – Vaša svetosti, oprostite mi

Prvi pomen upokojenom patrijarhu Irineju održan je u paraklisu Prizrenske bogoslovije, gdje je on bio i đak i profesor. Čim su čuli tužnu vijest, đaci su se okupili i pomolili za dušu svog patrijarha. Pridružio im se umirovljeni vladika Atanasije Jevtić koji je doputovao iz Trebinja.

Patrijarh Irinej bio je posebno vezan za Kosovo i Metohiju, stasavao je u Prizrenu kao đak bogoslovije, a kasnije svoje znanje prenosio novim đacima kao profesor, ali i rektor ove važne ustanove koja je iznjedrila generacije bogoslova.

Poruka vladike Atanasija

Penzionisani vladika zahumsko – hercegovački Atanasije u Prizren je stigao kako bi đacima Bogoslovije održao predavanje iz hrišćanke antropologije, ali se prvo sa njima pomolio za upokojenog patrijarha, a kasnije mu posvetio i dio izlaganja.

„Volio bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čovjeka nekada uvrijedio, vjerovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome„, podijelio je svoje razmišljanje sa đacima vladika Atanasije.

Upisujući se u Ljetopis Bogoslovije, on je patrijarha Irineja nazvao svetim i ostavio pomen o tome da se za pokoj njegove duše pomolio zajedno sa đacima i profesorima.

Upokojeni patrijarh Irinej uvijek se rado vraćao u Prizrensku bogosloviju, a najradosniji je bio 15, maja 2016. godine, kada je osveštana njegova škola, poslije rata i pogroma, vaskrsla iz pepela.

„U Bogosloviji danas nema očajanja i prevelike tuge, sve što smo uradili, na nastavi i van nje bilo je u slavu radosti vaskrsenja“, kaže jedan od profesora, Dejan Ristić.

Lekcija za nove naraštaje

On dodaje da je i sam odlazak patrijarha Irineja lekcija za nove naraštaje, lekcija o tome kako treba da se živi, ali i da se isprati neko ko je živio po božijem zakonu.

„Mladi bogoslovi uče se najprije iz patrijarhovog životnog primjera istrajnosti i postojanog služenja crkvi i svom narodu. Atmosfera u Bogosloviji jeste s jedne strane tužna, ali je i radosna, jer smo imali takvog čovjeka koji je ponikao odavde i zaista izneo krst svoga života i službe Crkvi, dostojno i dostojanstveno“, kaže Ristić.

On dodaje da je cijeli dan u školi bio posvećen njenom nekadašnjem đaku, prvo kroz molitvu, ali i prisjećanje na njegove posjete Prizrenu.

„Mi koji smo se vratili posle pogroma u Prizren, nikada nećemo zaboraviti jednu od poslednjih poruka patrijarha Irineja, a govorio je upravo o povratku na Kosovo i Metohiju. On je smatrao da prvi uslov u rešavanju kosovkog problema mora biti bezbjedan povratak Srba koji su protjerani. Mi ovdje svjedočimo koliko je to važno, ali i da je moguće. Da bi do toga došlo, imali smo veliku pomoć upravo patrijarha Irineja“, zaključuje Ristić.

Povezane vijesti

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

Za vladiku Atanasija nije bilo prepreka, on je mogao sve

admin

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

admin

“UVIJEK JE BIO UZ NAS” Milinković poručuje da upokojenjem vladike Atanasija srpski narod ostaje bez jednog od oslonaca

admin

Vjernici se opraštaju od episkopa Atanasija

admin

Sutra sahrana episkopa Atanasija; Dvodnevna žalost u Hercegovini

admin