Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Za vladiku Atanasija nije bilo prepreka, on je mogao sve

Blaženopočivši vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio je veoma značajna ličnost za sve pravoslavne u Hercegovini i imao je nevjerovatnu brigu za svakog čovjeka, rekao je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

– Vladika Atanasije imao je veliku i posebnu ljubav prema Žitomisliću, saosjećanje prema porušenim svetinjama u dolini Neretve – istakao je iguman Danilo u Muzeju manastira Žitomislić, gdje je večeras održano “Veče sjećanja na vladiku Atanasija”.

On je istakao da je vladika Atanasije bio čovjek Јevanđelja, veliki teolog i istoričar i da je sve što je radio bilo temeljno, a svaki susret sa njim uvijek je rezultovao nekim preobražajem.

Iguman Danilo naglasio je da je vladika Atanasije u mnogim manastirima u Hercegovini pokrenuo monaštvo i obnovio mnoge manastire koji počinju biti otvoreni za sve.

On je rekao da je vladika imao veliku pažnju prema svim vjernicima, ali i ljudima koji nisu pravoslavne vjere.

– Njegova smrt je prelazak u život vječni i to je nova epoha njegovog djelovanja – istakao je iguman Danilo.

Igumanija Petropavlovog manastira mati Pavla rekla je da nijedan susret u protekloj godini nije prošao, a da se na njemu nisu sjetili vladike Atanasija.

– On je ostavio veliku prazninu, ali i veliku utjehu. Sve više smo svjedoci koliko nam je darovao i blaga ostavio. Imao je čudnu energiju da u vama pokrene nešto. Ne znam da li je iko mogao da zapali vatru i ljubav prema Crkvi kao vladika Atanasije. Susret sa njim je značio promjenu načina života – podsjetila je igumanija Pavla.

Ona je rekla da se vladika Atanasije 1994. vodio tristo ratne siročadi u Grčku, a sa sobom je poveo petnaestak vaspitača koji su i sami bili srednjoškolci.

– Za njega nije bilo prepreka, on je mogao sve. Prosto je nemoguće kakvu energiju i revnost je imao – naglasila je mati Pavla.

Ona je rekla da je otac Јustin Ćelijski bio njegov duhovni otac i da se uz njega izgradio kao monah, te dodala da su i grčki monasi na njega imali uticaj.

– Nama je u manastiru samo jednom rekao neku pouku, mislili smo da će reći ko zna šta, a rekao je – svako zašto ima svoje zato. Međutim, cijeli njegov život je bio pouka – dodala je igumanija.

Trebinjski sveštenik protojerej stavrofor Dražan Tupanjanin prisjetio se dana kada je vladika Atanasije stigao u Hercegovinu.

– Došao je sa svitom crnogorskih sveštenika i monaha. Odjednom su postali tako domaći. Svaki njegov potez koji je bio nekonvencionalan, za mene je bio otkrovenje. Mi mladi koji smo išli u Crkvu tada imali smo neodoljivu želju da ga slijedimo – rekao je Tupanjanin.

On je dodao da je vladika Atanasije znao kako se Crkva ostvaruje, a njegov dolazak bio je blagoslov za Hercegovinu.

– Pored njega je čovjek mogao da se razvija. Ta njegova spoljna “grubost” – sve se završavalo tu, nije bilo naknade kazne, zlopamćenja. Vladika Atanasije je plodotvorno djelovao na nas – rekao je Tupanjanin.

On je naglasio da je vladika Atanasije ličnost svetootačkih dimenzija, te teolog koji je imao iskustvo božanskih energija.

U Muzeju manastira Žitomislić na Blagovijesti je otvorena i izložba fotografija vladike Atanasija “Tvoje od tvojih”.

Povezane vijesti

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

admin

“UVIJEK JE BIO UZ NAS” Milinković poručuje da upokojenjem vladike Atanasija srpski narod ostaje bez jednog od oslonaca

admin

Vjernici se opraštaju od episkopa Atanasija

admin

Sutra sahrana episkopa Atanasija; Dvodnevna žalost u Hercegovini

admin

Vladiko, plače Hercegovina od Prenja do mora, vječna ti pamjat!

admin