Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Vladiko, plače Hercegovina od Prenja do mora, vječna ti pamjat!

Zajezeriće večeras iz mnogih očiju sinova i kćeri zemlje Hercegove. Zažuboriće iz očinjeg vida i one suze koje su se čuvale za najteže trenutke. Plakaće i ko plakao nikad nije. Zaridaće i oni što su gordo zemljom hodali ne shvatajući da smo ništa i ništavni, sirak tužni bez igdje ikoga.

Moje pleme je bolom uvenulo i tugom zaspalo… Otišao je naš najbolji. Naš zastupnik pred prestolom Boga živoga, naš dobri vladika Atanasije, naš otac i đed, onaj koji je sve grijehe našeg naroda na sebi nosio.

Nizaće suze u bisere duhovna djeca njegova, djeca poginulih boraca koje je grlio svojom dobrotom, plakaće siroti, bolni, veseli i tužni… Zaplakaće večeras i nebeski svetitelji prebilovački, žitomislićki, ržanodolski, korićki, kosovo-metohijski i mnogi drugi mučenici. Zaplakaće i stari Vukašin iz Klepaca očima koje na oba svijeta vide. Zaplakaće na nebesima i sva duhovna čeda Tvoja prerano preminula, naši preci, naši istočnici…, usnuli u Gospodu.

Koje riječi da sastavim, kakvim slovima i dodacima da ukrasim priču o čovjeku koji je ovoj našoj Hercegovini vjeru vratio. U koji kutak sjećanja da odem, a da se sjetim kako je djecu našu, nas, naše roditelje krštavao, koji nam je vratio i Svetog Savu i Svetog Vasilija…. Šta da kažem o našem vladici koji je sa sobom, gdje god da je dolazio – na položaje za vrijeme odbrane Hercegovine, u škole, kod bolesnih i umirućih, donosio miris tamjana i Božije svježina…

U tom je mirisu i osjećao se razvigor vječne mladosti i živosti, koji je u svima nama budio volju na pokret koji nas je vodio Hristu u zagrljaj.

Gdje su mi knjige, rečenice, slova… ućutale su se i povukle pred neminovnpšću.

A sjećam se da nas je sve volio i svojom plemenitošću, dobrotom, strogoćom… Jednom je rekao – grdim te jer te volim. I roditelji grde djecu svoju jer ih vole.

Bože, ti si kroz našeg vladiku, tih ratnih godina donosio da smo se, uprkos bombama, pogibijama, stradanjima i mučeništvu, osjećali životnu radost.

Ali, evo, dok hodam hodnicima sjećanja, napisaću da pravoslavlje tuguj, a čini se najviše vladiko Tvoja Hercegovina… Od Prenja do mora, od Prebilovaca, preko Nevesinja i Bileće do Ljubinja i Trebinja.

I drago mi je da ti se želja ispunila. Želja sveti vladiko, koju si rekao kad si bio ustoličen na Vidovdan, ratne 1992. godine u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju – „Neka bi Bog dao da i ja ovdje ostavim kosti, jer je ovo sveta zemlja i grobovi su sveti i svijetli“.

Tvoj će grob nama svijetliti i pokazivati put u Carstvo nebesko.

Ratomir Mijanović

Povezane vijesti

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

Za vladiku Atanasija nije bilo prepreka, on je mogao sve

admin

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

admin

“UVIJEK JE BIO UZ NAS” Milinković poručuje da upokojenjem vladike Atanasija srpski narod ostaje bez jednog od oslonaca

admin

Vjernici se opraštaju od episkopa Atanasija

admin

Sutra sahrana episkopa Atanasija; Dvodnevna žalost u Hercegovini

admin