Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Vladika Grigorije: Molimo se za dobrog patrijarha

“Važno je da se molimo Bogu da naša crkva ponovo dobije prvojerarha (patrijarha) i da on bude dobar. Svi smo zabrinuti i mislimo se ko li će to biti. I ja sam jedan od tih koji se brine, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je na svojoj besjedi tokom nedjeljne liturgije episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić.

On je u svom obraćanju vjernicima u hramu Svetog Save u Diseldorfu, povodom obilježavanja praznika posvećenom Svetom Grigoriju Bogoslovu, istakao da je pomenuti svetac svojevremeno govorio kako prvojerarh treba da bude “onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje”.

“On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi”, citirao je vladika sveca po kojem je dobio i ime.

On je poručio da riječi Grigorija Bogoslova jednako važe danas, kao što su važile i u vrijeme kad ih je izgovorao.

Vladika je dodao da je pomenuti svetac bio carigradski patrijarh i najveći bogoslov, koji se dobrovoljno odrekao vlasti.

“To je ono što je pouka. Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasiti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovjek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio. On je bio svet, a ja sam grešnik. Pa, kad je on stradao kao svet, kako da ja ne stradam kao nesvet”, podvlači on, poručujući da svi mogu da nauče od svetitelja kao što Grigorije Bogoslov.

“Ako hodiš – hodi. Ako si uspravan – budi uspravan. Ako si ti uspravan, a brat je pao, ne osuđuj ga, već mu pruži ruku. Ako si na vlasti, bilo to crkvena ili zemaljska, ne uznosi se, nego se smiri, jer ćeš pasti kad – tad. To je Jevanđelje, to je Sveti Grigorije Bogoslov, to je snaga”, naglasio je episkop diseldorfski i cijele Njemačke.

Podsjetimo, 18. februara će episkopi Srpske pravoslavne crkve birati novog patrijarha.

Povezane vijesti

Vladika Grigorije DAO ODGOVOR na pitanje DA LI TREBA DA SE RADI NA CRVENO SLOVO i ovo objašnjenje prilično će vas iznenaditi

admin

Grigorije: Gore bi bilo da ćutim i gledam nepravdu nego da grešim u procenama

admin

Krsna slava Fondacijе ”Svеti Vukašin” (Foto)

admin

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

MNOGO SKUPA SLIKA! Vladika Grigorije u društvu legendi srpskog sporta

admin

Vladika Grigorije o Šešelju: Mlohavi i ćosavi vojvoda doušnik

admin