Izdvojeno Trebinje

Vladika Grigorije: Molimo se za dobrog patrijarha

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

“Važno je da se molimo Bogu da naša crkva ponovo dobije prvojerarha (patrijarha) i da on bude dobar. Svi smo zabrinuti i mislimo se ko li će to biti. I ja sam jedan od tih koji se brine, iako Jevanđelje govori da se ne brinem”, rekao je na svojoj besjedi tokom nedjeljne liturgije episkop diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije Durić.

On je u svom obraćanju vjernicima u hramu Svetog Save u Diseldorfu, povodom obilježavanja praznika posvećenom Svetom Grigoriju Bogoslovu, istakao da je pomenuti svetac svojevremeno govorio kako prvojerarh treba da bude “onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje”.

“On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi”, citirao je vladika sveca po kojem je dobio i ime.

On je poručio da riječi Grigorija Bogoslova jednako važe danas, kao što su važile i u vrijeme kad ih je izgovorao.

Vladika je dodao da je pomenuti svetac bio carigradski patrijarh i najveći bogoslov, koji se dobrovoljno odrekao vlasti.

“To je ono što je pouka. Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasiti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovjek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio. On je bio svet, a ja sam grešnik. Pa, kad je on stradao kao svet, kako da ja ne stradam kao nesvet”, podvlači on, poručujući da svi mogu da nauče od svetitelja kao što Grigorije Bogoslov.

“Ako hodiš – hodi. Ako si uspravan – budi uspravan. Ako si ti uspravan, a brat je pao, ne osuđuj ga, već mu pruži ruku. Ako si na vlasti, bilo to crkvena ili zemaljska, ne uznosi se, nego se smiri, jer ćeš pasti kad – tad. To je Jevanđelje, to je Sveti Grigorije Bogoslov, to je snaga”, naglasio je episkop diseldorfski i cijele Njemačke.

Podsjetimo, 18. februara će episkopi Srpske pravoslavne crkve birati novog patrijarha.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Vladika Grigorije: Vaskrs – Praznik milosti Božije (Video)

admin

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

admin

Vladika Grigorije: Kad se sretnu čovjek i Bog, za čovjeka nastaje spasenje

admin

Vladika Grigorije za DW: Političar sigurno nikada neću biti

admin

Dodik: Neće biti dobro ako se vladika Grigorije odluči za politiku

admin

Vladika Grigorije neće odgovarati Sinodu SPC

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više