Izdvojeno Video Svijet

Vladika Grigorije: prolog života u Njemačkoj (Video)


Vladika Grigorije Durić traga za pisanim tragovima o djedu koji je u Drugom svjetskom ratu bio na prinudnom radu u Njemačkoj. U Berlinu, Vajmaru, Firstenbergu, Drezden i manastiru SPC u Himelstiru, prenosi Deutsche Welle.

Vladika Grigorije Durić gaji veoma živo sjećanje na svog djda Petra koji je kao ratni zarobljenik 1941. bio odveden na prinudni rad u Njemačku u kojoj je ostao do kraja Drugog svjetskog rata.

Kada je Grigorije imao četiri godine, umro mu je otac i otada se djed Petar starao o njemu.

Radni logor se nalazio u Firstenbergu na Odri, gdje postoje muzej i arhiva sa podacima o velikom broju nekadašnjih zarobljenika.

Vladika tamo nije našao dokumentaciju o svom djedu, ali je imao priliku da se proučavajući muzejske eksponate i obilazeći stare logorske zgrade, mentalno vrati u prošlost – u period koji još nije bio stigao da uklopi u dugu priču o sopstvenom postajanju.

Put koji mu je donio nova saznanja i obogatio ga novim iskustvom vodio ga je iz Berlina, preko Vajmara, Firstenberga i Drezdena – do srpskog manastira u Himelstiru. Na tom putu ga je pratio i važne trenutke zabilježio – Miodrag Šorić. Video-reportažu možete pogledati na Jutjub-kanalu DW.


Povezane vijesti

Oglasio se episkop Grigorije: Sa Fon Kramon nije bilo riječi o temama u vezi sa SPC

admin

SVAKA ČAST! Dr Basara, koja je mnoge izlečila od raka u Nemačkoj, opet pomaže: SA SPC SAVETOVAĆE NAŠE LJUDE KOJI IMAJU LEUKEMIJU

admin

Apostoli i grešnici – vladika Grigorije (Video)

admin

Pastir odlazi za odbjeglim stadom – vladika Grigorije (Video)

admin

Raspeće i vaskrs Hercegovine – vladika Grigorije (Video)

admin

Kako je Mladen postao Grigorije (Video)

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više