Grad Trebinje
Izdvojeno Video Svijet

Vladika Grigorije: prolog života u Njemačkoj (Video)

Vladika Grigorije Durić traga za pisanim tragovima o djedu koji je u Drugom svjetskom ratu bio na prinudnom radu u Njemačkoj. U Berlinu, Vajmaru, Firstenbergu, Drezden i manastiru SPC u Himelstiru, prenosi Deutsche Welle.

Vladika Grigorije Durić gaji veoma živo sjećanje na svog djda Petra koji je kao ratni zarobljenik 1941. bio odveden na prinudni rad u Njemačku u kojoj je ostao do kraja Drugog svjetskog rata.

Kada je Grigorije imao četiri godine, umro mu je otac i otada se djed Petar starao o njemu.

Radni logor se nalazio u Firstenbergu na Odri, gdje postoje muzej i arhiva sa podacima o velikom broju nekadašnjih zarobljenika.

Vladika tamo nije našao dokumentaciju o svom djedu, ali je imao priliku da se proučavajući muzejske eksponate i obilazeći stare logorske zgrade, mentalno vrati u prošlost – u period koji još nije bio stigao da uklopi u dugu priču o sopstvenom postajanju.

Put koji mu je donio nova saznanja i obogatio ga novim iskustvom vodio ga je iz Berlina, preko Vajmara, Firstenberga i Drezdena – do srpskog manastira u Himelstiru. Na tom putu ga je pratio i važne trenutke zabilježio – Miodrag Šorić. Video-reportažu možete pogledati na Jutjub-kanalu DW.

Povezane vijesti

Vladika Grigorije DAO ODGOVOR na pitanje DA LI TREBA DA SE RADI NA CRVENO SLOVO i ovo objašnjenje prilično će vas iznenaditi

admin

Grigorije: Gore bi bilo da ćutim i gledam nepravdu nego da grešim u procenama

admin

Krsna slava Fondacijе ”Svеti Vukašin” (Foto)

admin

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

MNOGO SKUPA SLIKA! Vladika Grigorije u društvu legendi srpskog sporta

admin

Vladika Grigorije o Šešelju: Mlohavi i ćosavi vojvoda doušnik

admin