Grad Trebinje
Region

Vladika Grigorije u Jasenovcu: Moramo se čuvati aveti mržnje

Vladika diseldorfski i njemački Grigorije poručio je danas na obilježavanju Svetih Novomučenika Jasenovačkih da pamtiti znači ne dozvoliti da se zločin ikada više ponovi, ali i da se moramo čuvati zlokobne aveti zlopamćenja koja znači mržnju i želju za osvjetom.

– Naš cilj nije da žrtve koje danas slavimo samo sačuvamo od ljudskog zaborava, nego da ih ponajprije i iznad svega sačuvamo od smrti i propadanja. A to je moguće jedino ako umolimo Gospoda da ih on uzme u svoje sjećanje. Zato i uznosimo njihova imena u službu Božju, jer žarko želimo da se njihov spomen i njihovo ime zauvijek nastane u večnom božjem pamćenju. Zašto? Jer ćemo njihovo, ali i svoje postojanje osigurati samo ako budemo zapisani u knjizi života vječnoga. I upravo zato smo mi danas ovdje, draga braćo i sestre – poručio je vladika Grigorije, poslije liturgije u manastiru Svetog Jovana Krstitelja, u Jasenovcu.

On je naglasio da je dobra prilika da se opomenemo i nečega što se kao zlokobna avet može uvući u nas, ukoliko nismo pažljivi i svjesni prave važnosti, dubine i smisla pamćenja.

– Ta zlokobna avet nije ništa drugo do samo zlopamćenje, jer druga strana pamćenja nije samo zaborav, već nešto mnogo gore i zlokobnije – zlopamćenje. A u čemu je to razlika između pamćenja i zlopamćenja? Pamtiti znači s ljubavlju se sjećati postradalih, pamtiti znači sačuvati imena mučenika od zaborava, pamtiti znači ne dozvoliti da se zločin ikada igde više ponovi – naveo je vladika Grigorije.

Kako je napomenuo, zlopamtiti, pak, znači gajiti mržnju u svom srcu prema ubicama žrtava, zlopamtiti znači željeti zlo krvnicima, uzvraćati im zlo zlošću, koja truje naše duše silnije od najljućeg otrova. Zlopamtiti, na koncu, znači žudeti za osvjetom i za tuđom smrću.

Koliko je važno pamćenje, istakao je vladika Grigorije, osjetio je i umni arhitekta Bogdan Bogdanović, koji je na ovom žrtvenom polju, zasejanom onima koje nipošto ne smijemo zaboraviti, podigao spomenik u obliku cvijeta, kao simbola ljepote i života, cvijeta koji svoje latice simbolično otvara i ustremljuje ka svodu nebeskom nad sobom, ka bogu i carstvu vječnosti.

– Zato u obliku kamenog jasenovačkog cvijeta, u njegovoj simbolici, jasno vidimo pobjedu života na smrću, i težnju ka budućnosti i životu vječnome – naglasio je vladika Grigorije.

Kako je naveo, koliko zapravo sjećanje može da bude snažno i moćno, naučio je upravo zahvaljujući Jasenovcu.

– Jer ovdje, među ovim mučenicima, leži jedno ime kojeg smo se u mojoj porodici svi morali sjećati. To ime je Neđo, a na rođenju ga je poneo jedan od petorice braće moga djede Ljuba. Neđo je, nažalost, postradao u Jasenovcu. I dok se imena preostale djedove braće u našoj familiji jedva prisjećamo, a ponekad ih čak i zaboravljamo, Neđovo ime svi pamtimo. Njegovo ime ostalo je trajno urezano u sjećanja, poput neizbrisive senke i šuma trajno nastanjenog u nama. To tumačim kao veliku milost i utjehu, koju nam Bog daruje preko mučenika, učeći nas da su oni zauvijek tu, da i dalje postoje i da ne umiru – istakao je vladika Grigorije.

Liturgiju su služili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije, episkop istočko-američki Irinej, episkop austrijsko-švajcarski Andrej, episkop bihaćko-petrovački Sergije, umirovljeni episkop Atanasije i episkop slavonski Jovan, uz sasluženje sveštenstva, monaštva i đakonstva.

Evanđelsku besjedu proizneo je episkop Grigorije, a besjedu po pomenu na spomen-obilježju episkop Andrej. Po riječima episkopa Jovana ovo je prvi hram posvećen najbrojnijim srpskim Novomučenicima Jasenovca.

Agencije

Povezane vijesti

Vladika Grigorije DAO ODGOVOR na pitanje DA LI TREBA DA SE RADI NA CRVENO SLOVO i ovo objašnjenje prilično će vas iznenaditi

admin

Grigorije: Gore bi bilo da ćutim i gledam nepravdu nego da grešim u procenama

admin

Krsna slava Fondacijе ”Svеti Vukašin” (Foto)

admin

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

admin

MNOGO SKUPA SLIKA! Vladika Grigorije u društvu legendi srpskog sporta

admin

Vladika Grigorije o Šešelju: Mlohavi i ćosavi vojvoda doušnik

admin