Grad Trebinje
Republika Srpska

Završna faza istrage IZBORNE KRAĐE: Ko će odgovarati u 89 krivičnih predmeta

Okružno javno tužilaštvo u Doboju u završnoj je fazi istrage malverzacija tokom prošlih lokalnih izbora u tom gradu.

Prijavu je podnijela Centralna izborna komisija BiH nakon ponovljenih izbora na kojima su Sanja Vulić i Boris Jerinić iz SNSD dobili čak 17.000 odnosno 15.000 glasova manje nego na redovnim izborima.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu BiH, Branislav Borenović, u aprilu je pitao Okružno javno tužilaštvo kakav je status prijave koju je CIK BiH podnijela još 12. februara 2021.

Prijava je konkretno podnesena protiv članova biračkih odbora u Doboju zbog sumnje na djelo iz člana 219. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

O kakvoj vrsti izbornih malverzacija je riječ najbolje se vidi po onom što piše u citiranom članu KZ RS: „Ko na izborima ili glasanju glasa umjesto drugog lica pod njegovim imenom ili na istom glasanju ponovo glasa ili pokuša da glasa iako je već glasao, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Istom kaznom kazniće se i ko učestvuje na izborima ili glasanju iako zna da nema biračko pravo“.

Podsjećamo, zbog sumnje u izborne nepravilnosti velikih razmjera u Doboju, CIK je tada poništila lokalne izbore na 89 biračkih mjesta.

– Zbog obimnosti i složenosti predmetne prijave, u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju javnih tužilaštava RS i Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS), a na osnovu predmetne prijave, formirano je ukupno 89 predmeta u ovom tužilaštvu (za svako biračko mjesto po jedan predmet). Predmeti se nalaze u završnoj fazi istrage i do sada su donesene konačne tužilačke odluke u 21 predmetu – navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje koje potpisuje glavni okružni javni tužilac Željka Radović.

FOTO: ATV/SCREENSHOT
FOTO: ATV/SCREENSHOT

Inače, i nakon ponovljenih izbora u Doboju su gradonačelnik Boris Jerinić i SNSD osvojili najviše glasova. Međutim, u konačnom zbiru imali su mnogo manje glasova nego na izborima 15. novembra, što je bio povod da opozicija u RS tvrdi da su otkrili „brutalnu prevaru“. Borenović je tada konkretno prozvao Jerinića i poslanika u PS BiH, Sanju Vulić, koja je bila nosilac liste SNSD.

Vulićeva za Srpskainfo nije željela da komentariše istragu, jer kaže da nije praksa da se komentarišu postupci koji su u toku. Međutim, zato tvrdi da je „Borenović najbolji saradnik na ovu temu jer ima Jovana Kalabu u CIK“.

– PDP-ovci se hvale da su i pravosuđem ovladali. Pa, ako je tako, svaki moj komentar je suvišan – navodi Vulićeva.

Branislav Borenović poručuje da je krajnje vrijeme da slučajevi izbornih krađa dobiju svoj epilog i posebno pokazuje prstom u nalogodavce.

– Očekujem da pravosuđe nepristrasno i profesionalno sankcioniše odgovorne, a posebno nalogodavce organizovane izborne pljačke u Doboju, jer smo svjedočili brutalnoj organizaciji izbornog procesa, kada su posmatrači opozicije bili spriječeni da prisustvuju na biračkim mjestima. Znamo da su prvaci SNSD dobili po 15.000, pa čak i 17.000 glasova manje na ponovljenim izborima u Doboju, što sve govori – kaže Borenović za Srpskainfo.

Povezane vijesti

Prepuna sala na tribini Liste za pravdu i red

admin

Trebinjci za “Jadran Trebinje” o Dodikovoj posjeti Vladimiru Putinu (Video)

admin

Istraživanje Faktor Plus: Trivićeva ispred Dodika, Cvijanovićeva ispred Šarovića

admin

Dodik: Aerodrom u Trebinju se mora uraditi

admin

Trivić: Pobjeda za bolju Srpsku (VIDEO)

admin

Milan Stevanović Piksel za Srpskainfo: Nema sigurnih glasova, novac ništa ne garantuje, šatori su zastarjeli

admin

Komentar