Grad Trebinje
Region

Abazović državnom tužiocu: Udalji se sam, da ne bi bio smjenjivan

Predsjednik crnogorskog Građanskog pokreta URA, članice nove skupštinske većine u Crnoj Gori, Dritan Abazović, izjavio je večeras da je pred novom Vladom puno posla, najviše na ekonomskom i zdravstvenom planu, kao i da će jedan od najvećih prioriteta biti intenzivna borba protiv korupcije.

On je za Njuzmaks Adria televiziju u tom kontekstu pomenuo i izvještaj Evropske komisije koja konstatuje da pravosuđe u Crnoj Gori nije nezavisno.

“Ako bude potrebe za usvajanjem specijalnih zakona usvajaćemo ih. Neke stvari ćemo donositi prostom većinom. Država je korupcijom dovedena do ruba egzistencije i naš zadatak je da sa tom praksom raskinemo po svaku cijenu”, istakao je Abazović.

Abazović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da se sâm udalji sa pozicije “da ne bi bio smjenjivan”.

Kada, kako objašnjava, predstavnici nove skupštinske većine govore o potrebi nepostojanja revanšizma, u pitanju je potreba za održanjem socijalne kohezije, kako se ne bi proizvodile negativne emocije, a građani dodatno dijelili.

“Ne želimo revanšizam, ali to ne znači da neće biti pravde. To ne isključuje odgovornost javnih funkcionera kao i najviših državnih funkcionera i onih koji su se ogriješili o zakon. Nema aboliranja od odgovornosti”, uvjerava Abazović.

Prema njegovim riječima, razmatra se detaljan plan reforme službi bezbjednosti po uzoru na češki model.

“Moramo ući u dubinsku reformu i ne možemo ostaviti taj sektor kakav je bio”, poručio je on

Upitan da li je nakon izbora 30. avgusta imao kontakt sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao je da nije, napomenuvši da će novouspostavljena vlast Crne Gore, čuvajući nacionalne interese, graditi najbolje moguće komšijske i regionalne odnose.

Smatra da će se crkva, nakon rješavanja spornih pitanja iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti, baviti drugim stvarima i da će prestati potreba za ulogom crkve u svakodnevnoj politici.

Komentarišući nedavni sastanak predstavnika tri pobjedničke izborne liste kod predsjednika Mila Ðukanovića, Abazović je naveo da je on održan u korektnoj atmosferi i da su svi zajedno pokazali veću zrelost nego što se mislilo do izbora.

“Ako nastavimo tako biće dobro. Predsjednik treba da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, kao i mi svojih. Nemamo problem sa kohabitacijom”, zaključio je Abazović uz očekivanje da će nova, pretežno ekspertska vlada, biti izabrana do 8. novembra.

Povezane vijesti

Abazović: Danas je upokojen kriminalni karakter Đukanovića

admin

Građanski pokret URA poslao poruku DPS-u

admin

Abazović: Kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu

admin

Lideri većine postigli dogovor: “Dritanovim zakonom” razbijaju monopol u tužilaštvu

admin

Zakoni o lustraciji i imovini krajem godine

admin

Izbori u Nikšiću – najvažniji ispit nove vlasti u Crnoj Gori

admin