Region

Dodik: Sarajevo mrzi Srbe i Srbiju i zato su protiv gradnje hidrocentrala

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •   

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Sarajevo mrzi Srbe i Srbiju i da se zato protivi sporazumu između Srbije i Srpske o gradnji hidrocentrala u gornjem toku rijeke Drine.

“Ovo je nešto što je antiustavno i antizakonito. Nema nikakvog osnova”, rekao je Dodik, te napomenuo da Drina nije granična linija između Srbije i Republike Srpske, BiH u svoj svojoj dužini i da upravo u gornjem toku, kod Foče, u cjelosti prolazi kroz Republiku Srpsku, između Višegrada i Bajine Bašte, kada u nastavku postaje granična linija.

On je rekao da je sve što treba Sarajevu priča o slaboj Srbiji, te da mu /Sarajevu/ je sve zato neprihvatljivo i u nekoj su panici zbog toga.

Govoreći o negodovanju iz Sarajeva povodom potpisivanja između Srbije i Srpske sporazuma o gradnji hidrocentrala na Drini, Dodik je rekao da je visoki predstavnik nametnuo da za ono što je na graničnoj liniji formira posebna komisija.

Dodik je podsjetio da je zbog nesaglasnosti BiH i uz reagovanje stranaca da je to granična linija, propala i ideja izgradnje sistema hidroelektrana sa Italijom, iako bi svi imali korist od tog velikog projekta.

“Sve što je srpsko, oni ne žele da vide, tako je i taj veliki projekat propao iz tih razloga što ne dozvoljavaju”, naveo je on.

Dodik je rekao da on nema ništa protiv da Turska dođe i uloži u BiH u neki kapitalni kapacitet u Federaciji BiH vezan za energetiku.

Međutim, oni misle da imaju pravo na sve i sada su napujdali visokog predstavnivka koji je, na bazi odluke Ustavnog suda u kojem su tri stranca i i dva Bošnjaka, donio neko tumačenje. A nema zakonske regulative”, rekao je Dodik, te podsjetio da u ustavu piše da sve što nije izričito od imovine dato BiH, pripada entitetima.

On je rekao da o tome ne vrijedi razgovarati na sjednicama Predsjedništva BiH, kada su druga dva člana usmjerena protiv Republike Srpske.

Dodik je rekao da bilo dobro da se završi priča o finansiranju kružnog auto-puta Beograd – Sarajevo, preko Brčkog i preko Višegrada, ali da, nažalost, to ne ide nikako.

“Opet mislim da je u pozadini toga animozitet Sarajeva prema Srbiji”, rekao je Dodik, te podsjetio da nijedan glavni značajni putni pravac iz BiH nije išao prema Srbiji, dok se iz Banjaluke prema Srbiji išlo preko Hrvatske, te da se sad gradi taj pravac, kao i da je Srbija finasirala most koji se pravi na Rači i kod LJubovije i Bratunca.

Dodik je rekao da je Turska pitala šta želi BiH i da je htjela da u obliku trilaterale, Srbija-BiH-Turska, napravi jednu veliku investiciju, što je Srbija prihvatila i uzela tuskog izvođača i kredit i pravi most i auto-put od Kuzmina do Rače.

“Za to vrijeme mi smo trebali riješiti nekoliko pitanja vezano za izgradnju kroz Srpsku, FBiH, odnosno BiH, i ništa se nismo makli zato što postoji opstrukcija. Čak je i /turski predsjednik Redžep Tajip/ Erdogan dolazio u Sarajevo i pitao kako ćemo to riješiti”, naveo je Dodik.

On je rekao da BiH treba da uradi isto ono što je Srbija napravila sa Turskom, odnosno da napravi međudržavni sporazum, što podrazumijeva da Turska, koja daje svoj novac za taj auto-put, može da pošalje svog izvođača.

“A onda je vjerovatno neko iz Zapadne Evorpe rekao `stani malo, nemoj`. Bošnjaci iz Sarajeva se vjerovatno boje reakcije nekog iz Evrope koji je rekao da to nije teansparentno. Smatram da sa Erdoganom treba završiti aranžman vezano za auto-put”, dodao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska usaglasila trasu i da treba da gradi dio od Rače do Bijeljine i Doboja i dio od Višegrada do Istočnog Sarajeva, ali dalje od toga se ne dešava ništa.

“Ništa se ne dešava sa strane BiH. Mi smo iz Srpske ušli u trasu Rača – Bijeljina, imovinsko-pravni odnosi se rješavaju. Mislim da će za narednih nekoliko mjeseci moći da se uvedu izvođači, ali prije toga mora se završiti aranžman sa Turskom, prije toga moramo donijeti zakon o regulisanju naših odnosa i da dogovorimo kredit, neće Turska to da da džabe. Ali je vjerovati da će Turska dati povoljnije uslove, nego Srbiji, da ćemo to uspjeti da uradimo”, istakao je Dodik.

Govoreći o firmama iz Srbije, Dodik je rekao da se dešava da većina, gotovo 85 odsto tih firmi odlučuje da otvori sjedište ili predstavništva u Sarajevu, iako 99 odsto svoje robe prodaju u Republici Srpskoj.

“Nama je to važno jer se dio prihoda i poreza obračunava u mjestu sjedišta firme. Pokušao sam nekoliko puta javno u Srbiji da govorim o tome i nisam pridobio. U Beogradu naivno vjeruju, ako otvore sjedište `Bambija` u Sarajevu, da će u Sarajevu početi da jedu taj keks. Naravno to se ne dešava, opet se prodaje u Srpskoj. To je nekorektno”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o “mini-šengenu”, Dodik je ponovio da on to podržava i da je to, uz neki otpor, podržalo i Predsjedništvo BiH, druga dva člana, ali pod pritiskom Brisela.

“U Sarajevu su pokušali da kažu da je to mala Jugoslavija, da je to stvaranje srpskog svijeta. Mislim da je to potpuno pogrešan pristup, to Srbi nikada nisu rekli i to nije naš cilj. Šengen će omogućtii brži protok ljudi i robe”, rekao je Dodik, koji je izrazio nadu da će to riješiti i problem radnih dozvola za rad u inostranstvu.

Dodik je rekao da je ponosan što Republika Srpska ima firmu “Integral inžinjering”, koja pobjeđuje na međunarodnim tenderima, ima milionske poslove i u Sloveniji Hrvatskoj, a pobjeđuje i na tenderima Evorpske komisije. 

SRNA


  • 3
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Dodik sa predstavnicima srpskih stranaka i udruženja u Mostaru (FOTO)

admin

“Buk Bijela” u vrtlogu političkog haosa

admin

Dodik piše za SRPSKAINFO: Dobro nam otišao, gospodine Šmit

admin

Šta znači Dodikovo “NISAM SAGLASAN”: Medijski rat kabineta dva člana Predsjedništva BiH zbunila javnost

admin

Kovačević demantovao navode: Dodik se ne sastaje sa Šmitom

admin

“BiH zemlja NA SILU” Međusobne blokade zaštitni znak partnera na vlasti

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više