Trebinje

Kiša napunila akumulacije: Bez bojazni od plavljenja, a proizvodnja struje udvostručena

  • 9
  •  
  •  
  •  
  •   

Padavine tokom vikenda, koje su u slivnom području Trebišnjice iznosile između 50 i 100 litara po metru kvadratnom, značajno su pojačale dotoke u akumulacije hidrosistema – ali nema mjesta bojazni od eventualnog plavljenja priobalja nizvodno od brane Gorica.

Pritom, izuzetno povoljna hidrologija tokom cijelog januara omogućila je čak dvostuku veću proizvodnju električne energije u sistemu HET-a u odnosu na planiranu.

Izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a Aleksandar Vujić za Radio Trebinje kaže da su usljed padavina trenutni dotoci u akumulaciju Bileća oko 400 kubnih metara u sekundi, a u akumulaciju Trebinje oko 100 kubika.

„Spremno smo dočekali kišu. U ovom trenutno imamo dovoljno prostora – oko 5 ili 6 metara u akumulaciji Bileća. Trenutni protok kroz grad 40 kubnih metara u sekundi. To je samo nastavak garantovanog ispuštanja za zajedničko angažovanje pumpne hidroelektrane ‘Čapljina’. Tako će biti i u narednom periodu – i ni u kom slučaju nizvodno od brane Gorica niko ne može biti ugrožen“, kaže Vujić.

On dodaje da je januar ove godine po padavinama bio daleko iznad prosjeka, sa preko 500 litara po metru kvadratnom, a što je uslovilo da i dotoci u akumulacije budu tri puta veći u odnosu na planirane, koji se procjenjuju na osnovu višegodišnjeg prosjeka.

Nakon sušne prošle godine, ovakav razvoj situacije početkom ove značajno je popravio stanje akumulacija.

„Povoljna hidrologija u januaru doprinijela je da imamo i dobru proizvodnju, koja je maltene dvostruko veća od planirane. Proizvedeno je 118 kilovat-časova električne energije, što je 91% više od planirane vrijednosti“, napomenuo je Vujić za Radio Trebinje.

On ističe da je sistem hidroelektrana na Trebišnjici u punoj raspoloživosti. Za razliku od prošle godine koju je obilježila izuzetno loša hidrologija –  punim kapacitetom radi hidroelektrana „Dubrovnik“, takođe i PHE „Čapljina“ uz angažovanje HE „Trebinja 2“ na 40 kubika u sekundi, te hidroelektrana „Trebinje 1“ u zavisnosti od potreba sistema i nizvodnih ograničenja.


  • 9
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Trebinjci traže od Skupštine da se Trebišnjica proglasi prirodnim dobrom

admin

Poslovanje hidroelektrana bez podrške Vlade Srpske

admin

HET – stub razvoja Hercegovine

admin

Očišćeno oko pet hektara borove šume u Pridvorcima

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više