Republika Srpska

KO KOČI SARADNJU SRBIJE I SRPSKE Ustavni sud BiH razmatra apelaciju zbog hidrocentrala na Drini

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •   

Ustavni sud BiH uzeo je u razmatranje apelaciju 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su 28. decembra 2020. podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH da se izjasni oko rješavanja spora s Republikom Srpskom.

Apelacija se odnosi na donošenje Odluke o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje tri hidroelektrane na rijeci Drini.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS ovim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom. Smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba PDP, SDS, DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić, smatra da niko ne bi trebao da koči saradnju između dvije zemlje.

– Ne treba da kočimo unapređenje odnosa i saradnju. Nema smisla da se to radi samo zato što pripadamo suprotnom entitetu – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Dodaje da je ovo prvi put da se ide ka Ustavnom sudu BiH sa ovakvom inicijativom.

– Nije bilo takvih inicijativa, a smatram da sve radnje koje idu ka saradnji dvije države, u ovom slučaju RS i Srbije, ne bi trebalo da organi vlasti osporavaju. Trebalo bi da idemo ka tome da to donese dobro i BiH i Srbiji – kaže ona.

Da saradnja Srbije i RS ne bi trebala da smeta političarima u Federaciji BiH mišljenja je i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, koji kaže da je projekat hidroelektrana na Drini od značaja za cijelu BiH.

– Taj projekat je od značaja za cijelu BiH, ali odmah je pola BiH skočilo da to zaustavi jer se projekat radi u saradnji sa Srbijom. Čak su 24 poslanika iz FBiH zbog toga podnijela i apelaciju Ustavnom sudu. Hoću da budem legalista i da vjerujem Ustavnom sudu, ali na osnovu onoga kako su do sada radili i kako su se ponašali, moram da imam rezervu. Da smo taj projekat realizovali s Italijom, Austrijom, Njemačkom… mi bi sigurno bili najbolja vlada ali pošto je sa Srbijom odmah imamo problem – istakao je Višković nedavno u intervjuu za Srnu.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima energiju da, zajedno sa Srbijom, u naredne dvije godine obezbijedi oko dvije milijarde maraka novih investicija za izgradnju hidroelektrana, puteva i bolnica i da će na taj način biti potpuno stabilizovana.

Iz Pravobranilaštva BiH ranije su poručili da ove radnje nisu zasnovane na relevantnim propisima BiH. Naveli su da rijeke, vode, kao i šume ili poljoprivredno zemljište predstavljaju javna dobra, koja se u pravnoj teoriji i sudskoj praksi tumače kao državna imovina u širem smislu.

Podsjećamo da su premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali sredinom novembra u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost više od 500 miliona evra.


  • 4
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Drina piše tužbe protiv stranih sudija

admin

Dodik: Sarajevo mrzi Srbe i Srbiju i zato su protiv gradnje hidrocentrala

admin

Naredne godine početak gradnje HE “Buk Bijela”

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više