Grad Trebinje
Republika Srpska

KO KOČI SARADNJU SRBIJE I SRPSKE Ustavni sud BiH razmatra apelaciju zbog hidrocentrala na Drini

Ustavni sud BiH uzeo je u razmatranje apelaciju 24 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su 28. decembra 2020. podnijeli zahtjev Ustavnom sudu BiH da se izjasni oko rješavanja spora s Republikom Srpskom.

Apelacija se odnosi na donošenje Odluke o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korišćenje tri hidroelektrane na rijeci Drini.

Podnosioci zahtjeva smatraju da su vlasti RS ovim aktivnostima povrijedile Ustav Bosne i Hercegovine i pravo BiH da raspolaže državnom imovinom. Smatraju da su navedenim aktivnostima prekršene odluke Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da riječna voda i riječna korita predstavljaju “javno dobro” koje čini dio državne imovine.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba PDP, SDS, DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mira Pekić, smatra da niko ne bi trebao da koči saradnju između dvije zemlje.

– Ne treba da kočimo unapređenje odnosa i saradnju. Nema smisla da se to radi samo zato što pripadamo suprotnom entitetu – kaže Pekićeva za Srpskainfo.

Dodaje da je ovo prvi put da se ide ka Ustavnom sudu BiH sa ovakvom inicijativom.

– Nije bilo takvih inicijativa, a smatram da sve radnje koje idu ka saradnji dvije države, u ovom slučaju RS i Srbije, ne bi trebalo da organi vlasti osporavaju. Trebalo bi da idemo ka tome da to donese dobro i BiH i Srbiji – kaže ona.

Da saradnja Srbije i RS ne bi trebala da smeta političarima u Federaciji BiH mišljenja je i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, koji kaže da je projekat hidroelektrana na Drini od značaja za cijelu BiH.

– Taj projekat je od značaja za cijelu BiH, ali odmah je pola BiH skočilo da to zaustavi jer se projekat radi u saradnji sa Srbijom. Čak su 24 poslanika iz FBiH zbog toga podnijela i apelaciju Ustavnom sudu. Hoću da budem legalista i da vjerujem Ustavnom sudu, ali na osnovu onoga kako su do sada radili i kako su se ponašali, moram da imam rezervu. Da smo taj projekat realizovali s Italijom, Austrijom, Njemačkom… mi bi sigurno bili najbolja vlada ali pošto je sa Srbijom odmah imamo problem – istakao je Višković nedavno u intervjuu za Srnu.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ima energiju da, zajedno sa Srbijom, u naredne dvije godine obezbijedi oko dvije milijarde maraka novih investicija za izgradnju hidroelektrana, puteva i bolnica i da će na taj način biti potpuno stabilizovana.

Iz Pravobranilaštva BiH ranije su poručili da ove radnje nisu zasnovane na relevantnim propisima BiH. Naveli su da rijeke, vode, kao i šume ili poljoprivredno zemljište predstavljaju javna dobra, koja se u pravnoj teoriji i sudskoj praksi tumače kao državna imovina u širem smislu.

Podsjećamo da su premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković potpisali sredinom novembra u Banjaluci zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine, čija je ukupna vrednost više od 500 miliona evra.

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

KAMEN TEMELJAC POLOŽEN PRIJE GODINU DANA I dalje ništa od gradnje “Buk Bijele”

admin

I izbori koče gradnju na Drini

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin

“Buk Bijela” u vrtlogu političkog haosa

admin

Ko i zašto opstruiše energetsku saradnju u regionu?

admin

BUKA istražuje: Zašto CG organizacije od međunarodnih organa traže obustavu gradnje HE Buk-Bijela?

admin