Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

“MOŽE BITI I MANJA OD 50 ODSTO” Hoće li porast zaraženih smanjiti IZLAZNOST na izbore

Nagli porast broja zaraženih u BiH mogao bi da utiče na izlaznost na lokalnim izborima, koji će se održati sredinom novembra.

Smatraju ovo stručnjaci s kojima smo razgovarali, ali i pojedini građani koji zbog virusa, kako kažu, ne idu ni tamo gdje moraju, a kamoli tamo gdje ne moraju.

BiH posljednjih dana bilježi crne rekorde po broju zaraženih. Juče je  virus korona potvrđen kod ukupno 1.265 osoba u BiH, od čega u Republici Srpskoj 582, u Federaciji BiH 669, a 14 u Brčkom.

Građanima se preporučuje da izbjegavaju okupljanja, druženja, da rade od kuće, a u većini dijelova BiH maske na otvorenom su obavezne.

Loša izborna infrastruktura

S obzirom na to da se dan izbora približava, postavlja se pitanje hoće li građani, i taj dan, za svaki slučaj ostati kod kuće.

– Porast broja zaraženih i postepeno usložnjavanje situacije po pitanju epidemije korona virusa sasvim sigurno će uticati i na izlaznost na izborima – smatra politikolog Darko Kuzmanović za Srpskainfo.

Kaže da je prvi razlog to što će sasvim sigurno postojati izrazito visok broj kako direktno zaraženih tako i kontakata, koji će morati biti u obaveznoj izolaciji.

– Drugo, imajući u vidu jako lošu izbornu i institucionalnu infrastrukturu, možemo samo naslutiti koliko će biti teško provesti predstojeće izbore. Ako se na očekivanu situaciju doda i redovno hladno i kišovito vrijeme u novembru, za očekivati je da će izlaznost biti možda i manja od 50 odsto – smatra Kuzmanović.

Prolongiranje

Kaže da će „zaključavanje“, koje će uslijediti u narednih nekoliko sedmica ili na zimu, otežati i postizborne političke aktivnosti.

Smatra da bi rješenje bilo novo prolongiranje izbora.

– Upravo zbog toga, za same izbore, najbolja solucija bi bila odgađanje za maj ili juni naredne godine, što bi prvo dalo dovoljno prostora za revidiranje biračkih spiskova, a i sama situacija vezana za korona virus će biti mnogo povoljnija dolaskom toplijih i sunčanijih dana. U svakom slučaju, na potezu su institucije i CIK – zaključio je Kuzmanović.

Testiranje

Da li su se građani uplašili virusa i hoće li za 20-ak dana htjeti na birališta pitali smo i novinara Gorana Dakića.

– Porast broja zaraženih znači i povećan broj testiranih. Zašto ranije nije povećan broj testiranih nego su našli da povećavaju testiranja baš pred izbore? Jasno je da će izlaznost u takvim uslovima biti manja, a jasno je i kome manja izlaznost odgovara. Ako oni kojima manja izlaznost odgovara procijene da bi mogli zijaniti na izborima tamo gdje su bili uvjereni u pobjedu, moguće je i brojnije testiranje, odnosno i veći broj zaraženih, samim tim i preispitivanje odluke o održavanju izbora – ističe Dakić za Srpskainfo.

Kaže da narod jeste uplašen, ali da su „uplašeni i ovi kojima odgovara manja izlaznost“!?

Podsjećamo, u Centralni birački spisak za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača. Izbori će biti organizovani pod posebnim uslovima, a propisana su i posebna pravila za građane zaražene korona virusom, kao i one u izolaciji.

Zašto su izbori odgođeni?

Iako mnogi komentarišu da bi bilo bolje da CIK BiH nije prolongirao izbre za novembar, jer će, kako se čini, stanje bili lošije nego početkom ovog mjeseca, podsjećamo da razlog za prolongiranje izbora nije bila epidemija.

Odluka o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine donesena je 23. maja 2020. godine, a razlog je (ne)usvajanje zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Iz CIK BiH su u maju ove godine poručili da je neusvajanje budžeta BiH razlog zbog čega je CIK BiH bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki za šta je, po njihovim riječima, potrebno 170 dana.

– S obzirom da sredstva nisu obezbijeđena bili smo prinuđeni primjeniti odredbe (14/12) Izbornog zakona BiH prema kojem je CIK ovlašten donijeti odluku o odgađanju izbora – rekli su tada iz CIK BiH.

SRPSKAinfo.com

Povezane vijesti

ISPARILI GLASOVI IZ NOVEMBRA Šta su otkrili ponovljeni izbori u Doboju

admin

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin