Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Nova šansa za posao: Trebinje daje bespovratan novac za samozapošljavanje

Grad Trebinje objavio je javni poziv za samozapošljavanje nezaposlenih osoba sa evidencije trebinjskog biroa za zapošljavanje, a koje su zainteresovane za započinjanje vlastitog posla.

Iznos bespovratnih sredstava po korisniku je od 8.000 do 15.000 КM.

Subvencije se dodeljuju za započinjanje sopstvenog biznisa u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, a uz uslov da će oni koji dobiju novac djelatnost obavljati najmanje dvije godine od potpisivanja ugovora o subvenciji.

Najviše novca, do 15.000 KM planirano je za proizvodne djelatnosti, do 10.000 KM za zanatske i uslužne djelatnosti, uključujući stare i umjetničke zanate, a za komercijalna poljoprivredna gazdinstva predviđeno je do 8.000 KM.

– Na javni poziv mogu se javiti sve nezaposlene osobe koje aktivno traže posao. Izuzetak su građani koji su prethodno dobili novac iz gradskog budžeta za iste namjene, a nisu ispunili zahtjeve iz ranijeg ugovora. Preko 300.000 KM je obezbijeđeno u budžetu za ovu godinu, a subvencija se isplaćuje u više rata. Prva rata je 60 odsto novca od vrijednosti u potpisanom ugovoru – naveo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ostatak novca u iznosu od 25 odsto od vrijednosti projekta biće isplaćen u drugoj godini, nakon kontrole prethodno isplaćenog novca, a preostalih 15 odsto nakon dvije godine od potpisivanja ugovora.

Ćurić je dodao da će prioritet imati demobilisani borci, ratni vojni invalidi i druge osobe sa invaliditetom, članovi porodica poginulih boraca i osobe u stanju socijalne potrebe, a u izradi biznis plana građanima će profesionalnu podršku pružiti trebinjska Razvojna agencija.

On kaže da će biti formirana komisija koja će procijeniti ideje onih koji žele da se samozaposle.

– Naš cilj nije da nekoga uvlačimo u poslove koji nisu održivi. U tome će im pomoći Razvojna agencija da profesionalno urade biznis planove ili im se ukaže na neodrživost neke ideje – navodi on.

Ćurić ističe da nijedna lokalna zajednica u regionu ne izdvaja ovoliki nepovratni novac iz budžeta za zapošljavanje.

– To je podrška hrabrim ljudima, koji znaju šta hoće, koji se bore za svoju egzistenciju, porodicu, a time i Trebinje – zaključuje trebinjski gradonačelnik.

Oni koji su ranije dobili novac za samozapošljavanje, a ispunili su uslove iz ugovora, i dalje će imati podršku iz gradskog budžeta za širenje delatnosti i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u martu je potpisao ugovore sa osobama kojima je odobren novac za projekte samozapošljavanja i zapošljavanja u okviru zajedničkog programa Zavoda za zapošljavanje RS i grada Trebinja, čija je ukupna vrijednost bila 130.000 KM.

U okviru ovog projekta posao je našlo 30 Trebinjaca, od kojih je kod 10 riječ o samozapošljavanju, a kod 20 o zapošljavanju kod trebinjskih privrednika.

Ćurić je tada naveo da je u posljednje četiri godine sa Zavodom za zapošljavanje u Trebinju zaposleno 650 osoba, a izdvojeno je tri miliona KM.

JEDNOSTAVNIJE DO REGISTRACIJE

U trebinjskom odjeljenju za turizam, preduzetništvo i privredu ubuduće će biti zadužen jedan zaposleni da se bavi registracijom radnji. Oni koji žele otvoriti neku radnju ili firmu imaju samo obavezu da podnesu zahtjev za registraciju gradskoj upravi, a sva ostala dokumentacija biće prikupljena službeno, što će zainteresovanim za pokretanje posla olakšati procedure.

Javni poziv za samozapošljavanje traje do 6. septembra.

srpskainfo.com

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

TRAŽITE POSAO? Pogledajte oglase za radna mjesta u Dubrovniku i okolini

admin

Saudia Airlines zapošljava kabinsko osoblje u Bosni i Hercegovini, prijavite se već sada

admin

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 14.2.2024. godine.

admin

Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Službi za poslove sa strancima

admin

Konkurs Er Srbije za zapošljavanje kabinske posade

admin

OGLAS ZA POSAO Saradnik u prodaji (m/ž)

admin