Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Nova šansa za posao: Trebinje daje bespovratan novac za samozapošljavanje

Grad Trebinje objavio je javni poziv za samozapošljavanje nezaposlenih osoba sa evidencije trebinjskog biroa za zapošljavanje, a koje su zainteresovane za započinjanje vlastitog posla.

Iznos bespovratnih sredstava po korisniku je od 8.000 do 15.000 КM.

Subvencije se dodeljuju za započinjanje sopstvenog biznisa u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, a uz uslov da će oni koji dobiju novac djelatnost obavljati najmanje dvije godine od potpisivanja ugovora o subvenciji.

Najviše novca, do 15.000 KM planirano je za proizvodne djelatnosti, do 10.000 KM za zanatske i uslužne djelatnosti, uključujući stare i umjetničke zanate, a za komercijalna poljoprivredna gazdinstva predviđeno je do 8.000 KM.

– Na javni poziv mogu se javiti sve nezaposlene osobe koje aktivno traže posao. Izuzetak su građani koji su prethodno dobili novac iz gradskog budžeta za iste namjene, a nisu ispunili zahtjeve iz ranijeg ugovora. Preko 300.000 KM je obezbijeđeno u budžetu za ovu godinu, a subvencija se isplaćuje u više rata. Prva rata je 60 odsto novca od vrijednosti u potpisanom ugovoru – naveo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ostatak novca u iznosu od 25 odsto od vrijednosti projekta biće isplaćen u drugoj godini, nakon kontrole prethodno isplaćenog novca, a preostalih 15 odsto nakon dvije godine od potpisivanja ugovora.

Ćurić je dodao da će prioritet imati demobilisani borci, ratni vojni invalidi i druge osobe sa invaliditetom, članovi porodica poginulih boraca i osobe u stanju socijalne potrebe, a u izradi biznis plana građanima će profesionalnu podršku pružiti trebinjska Razvojna agencija.

On kaže da će biti formirana komisija koja će procijeniti ideje onih koji žele da se samozaposle.

– Naš cilj nije da nekoga uvlačimo u poslove koji nisu održivi. U tome će im pomoći Razvojna agencija da profesionalno urade biznis planove ili im se ukaže na neodrživost neke ideje – navodi on.

Ćurić ističe da nijedna lokalna zajednica u regionu ne izdvaja ovoliki nepovratni novac iz budžeta za zapošljavanje.

– To je podrška hrabrim ljudima, koji znaju šta hoće, koji se bore za svoju egzistenciju, porodicu, a time i Trebinje – zaključuje trebinjski gradonačelnik.

Oni koji su ranije dobili novac za samozapošljavanje, a ispunili su uslove iz ugovora, i dalje će imati podršku iz gradskog budžeta za širenje delatnosti i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić u martu je potpisao ugovore sa osobama kojima je odobren novac za projekte samozapošljavanja i zapošljavanja u okviru zajedničkog programa Zavoda za zapošljavanje RS i grada Trebinja, čija je ukupna vrijednost bila 130.000 KM.

U okviru ovog projekta posao je našlo 30 Trebinjaca, od kojih je kod 10 riječ o samozapošljavanju, a kod 20 o zapošljavanju kod trebinjskih privrednika.

Ćurić je tada naveo da je u posljednje četiri godine sa Zavodom za zapošljavanje u Trebinju zaposleno 650 osoba, a izdvojeno je tri miliona KM.

JEDNOSTAVNIJE DO REGISTRACIJE

U trebinjskom odjeljenju za turizam, preduzetništvo i privredu ubuduće će biti zadužen jedan zaposleni da se bavi registracijom radnji. Oni koji žele otvoriti neku radnju ili firmu imaju samo obavezu da podnesu zahtjev za registraciju gradskoj upravi, a sva ostala dokumentacija biće prikupljena službeno, što će zainteresovanim za pokretanje posla olakšati procedure.

Javni poziv za samozapošljavanje traje do 6. septembra.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Želite poslovnu promjenu i izazov? Puno je prilika, nude se odlične satnice, plaćen smještaj, društvene aktivnosti za kolektiv…

admin

Tražite posao? Dubrovački vrtovi sunca nude više pozicija, pogledajte uslove…

admin

Hotel Nar zapošljava sobaricu

admin

JU ZZZ RS – Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 30.5.2024. godine

admin

KONZUM TREBINJE: Otvorena dva radna mjesta

admin

Hotel Nar zapošljava konobara

admin