Grad Trebinje
Republika Srpska

SNSD pobjednik izbora u Srpskoj, ali izgubili najveće uporište (Video)

U Republici Srpskoj poznati su rezultati u većini lokalnih zajednica, a više od milion i 200 hiljada građana sa pravom glasa biralo je gradonačelnike, načelnike i predstavnike u lokalnim skupštinama.

Pobjednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj je SNSD, čiji je lider Milorad Dodik sinoć saopštio da je u odnosu na prošle izbore ostvaren bolji rezultat i da ta stranka ima načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, najveći gubitak za stranku predstavlja rezultat za gradonačelnika u Banjaluci, gdje je pobjedu na izborima za gradonačelnika odnio kandidat PDP-a i SDS-a Draško Stanivuković. Prema dosadašnjim preliminarnim podacima CIK-a BiH Stanivuković je osvojio 53,91% glasova, a Radojičić 46,09%.

Sudeći po nepotvrđenim rezultatima, Prijedor će u naredne četiri godine voditi Dalibor Pavlović, kandidat SNSD-a, koji je imao veći broj osvojenih glasova od Dragutina Rodića iz DNS-a i Maje Dragojević-Stojić koju je kandidaovao SDS. Tu je SNSD zabilježio veliku pobjedu.

Građani Bijeljine povjerenje su dali Ljubiši Petroviću iz SDS-a, ali bi tu skupštinsku većinu mogle da čine stranke koje su kandidovale njegovog protivkandidata.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika, a povjerenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD-a, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, kojeg je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Mandat je obnovio i Zoran Adžić, koji je i ovaj put bio kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške, dok je ubjedljivu pobedu u Zvorniku odnio dosadašnji gradonačelnik i kandidat SNSD-a Zoran Stevanović.

Trebinje će i u naredne četiri godine voditi SNSD-ov Mirko Ćurić, dok se još ne zna ko će biti novi načelnik Srebrenice.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Gacko Ognjen Milinković, prema preliminarnim rezultatima, osvojio je više glasova od protivkandidata.

Za novi mandat teško da će se izboriti dosadašnji načelnik Dervente Milorad Simić jer je, prema pojedinim izvorima, više glasova osvojio Vlado Kovačević ispred SDS-a i PDP-a.

Kako se navodi, u drugim opštinama Srpske nije bilo promjena, a mandat su ili ponovo osvojili dosadašnji načelnici ili kandidati iz iste političke opcije, što je slučaj i u Prnjavoru.

U opštinama sa većinski srpskim stanovništvom u Federaciji BiH, pobjedu na izborima za načelnike odnijeli su kandidati SNSD-a u tri od četiri opštine – Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Srbija i Hrvatska pod pritiskom zbog SNSD i HDZ: Pred njemačkim Bundestagom uskoro rezolucija o BiH

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin