Grad Trebinje
Region

Više članova SDP-a prešlo u GP URA

Nezadovoljni politikom vrha partije i pokušajima spasavanja DPS-a


Više članova Socijaldemokratske partije (SDP) iz podgoričkog odbora prešlo je u Građanski pokret URA, saznaju “Vijesti”.

Neki od njih su Slavko Radusinović, Budimir Miranović, Zoran Vuković, Srđan Mugoša, Munevera Turković Vučeković…

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, do sada je u GP URA prešlo oko petnaestak članova SDP-a. Iz SDP-a nezvanično kažu da se radi o četiri do pet članova.

“Mnogo ljudi u SDP-u su jako nezadovoljni, prevashodno odnosom vrha stranke i njihovim pokušajima da opet spašavaju Demokratsku partiju socijalista (DPS), pa ovih dana donose jako teške odluke da poslije višedecenijskog angažmana u SDP-u napuste tu stranku i osnaže ideju URA”, kazao je izvor “Vijesti” iz tog pokreta.

Iz SDP-a juče nijesu odgovorili na zahtjev da prokomentarišu to što članovi partije prelaze u GP URA.

Budimir Miranović, koji je bio i na poslaničkoj listi te partije za parlamentarne izbore 30. avgusta, potvrdio je juče “Vijestima” da je istupio iz partije, navodeći da se na takav potez odlučio jer nije zadovoljan politikom koju vodi sadašnji vrh partije.

Kazao je da je od osnivanja u partiji i da mu nije bilo lako donijeti odluku da pređe u GP URA:“Prethodnih godina bilo je i lošijih rezultata od ovog koji smo sad ostvarili…

Međutim, politika koja se vodi je nešto što ja ne mogu da prihvatim i ne mogu da budem dio tima. Izašli smo iz vlasti zbog DPS-a, a u suštini smo bili tu da damo podršku DPS-u. Ne vidim sebe u bilo kakvoj daljoj koaliciji sa DPS-om i još manje sa jednim dijelom SDP-a koji je sebe nazvao Socijaldemokrate”, istakao je Miranović.

On je kazao da može da pruži doprinos u URA, jer su njihova programska opredjeljenja ista kao što su bila SDP-a, dok nije napravljen zaokret.

“Tu sam da dam doprinos, koliko mogu, da se očuva Crna Gora i da konačno krene pravim putem i ekonomskim oporavkom…”, kazao je Miranović. Doskorašnji fukcioner podgoričkog odbora SDP-a Srđan Mugoša je kazao “Vijestima” da je istupio iz partije prije desetak dana, ali da nije želio da to učini javnim.

“Razlozi su vrlo jasni – ponašanje vrha partije nakon izbora, a dijelom i tokom kampanje. Trebalo nam je pet, šest dana da se odredimo jesu li osvojeni mandati naši ili tuđi. “Osjećam da partija ‘leluja’ između dva bloka unutar partije…Osjeća se dubok jaz između vrha partije, makar je tako u Podgorici, i članstva. Čak je, ako sam dobro zapazio, izostala i jasna čestitka pobjednicima, jer sam mislio da smo i mi među pobjednicima”, istakao je Mugoša.

Mugoša, koji je bio član partije 30 godina, kaže da je zamjerio što je predsjednica SDP-a bila uzdržana prilikom glasanja za predsjednika Skupštine, a drugi poslanik partije se nije ni pojavio na sjednici.

Kazao je da je SDP trebalo da stane uz GP URA i da pojača uticaj procrnogorskog opredjeljenja unutar nove većine.

Socijaldemokratska partija je na parlamentarnim izborima 30. avgusta osvojila dva mandata, a u prethodnom skupštinskom sazivu je imala četiri poslanika. Iz partije je nakon sjednice Predsjedništva koja je održana nakon izbora, konstatovano da je ostvareni rezultat ispod očekivanja, ali i da su dobijeni glasovi izraz otvorene i iskrene podrške njihovoj politici.

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković podnijela je ostavku na tu funkciju na sjednici Glavnog odbora partije 4.oktobra.

Prethodno je ostavku podnio i njen zamjenik Raško Konjević.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a saopšteno je da su ostavke podnijeli i drugi funkcioneri partije, uz obrazloženje da je “ovo logičan slijed već iskazane želje da se prihvati odgovornost za rezultat koji je bio ispod očekivanja za SDP”.

Vuksanović Stanković je za predsjednicu SDP-a izabrana na devetom redovnom Kongresu u junu prošle godine, Konjević za njenog zamjenika, a dotadašnji lider partije Ranko Krivokapić za počasnog predsjednika stranke.

Vuksanović Stanković bila je tada jedini kandidat za čelnu poziciju SDP-a. Glavni odbor SDP-a, 4. oktobra donio odlučio je da se u narednom periodu održi partijski kongres.

Partiju će do kongresa voditi predsjednik GO Izet Bralić.

vijesti.me

Povezane vijesti

Abazović: Danas je upokojen kriminalni karakter Đukanovića

admin

Građanski pokret URA poslao poruku DPS-u

admin

Abazović: Kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu

admin

Lideri većine postigli dogovor: “Dritanovim zakonom” razbijaju monopol u tužilaštvu

admin

Zakoni o lustraciji i imovini krajem godine

admin

Izbori u Nikšiću – najvažniji ispit nove vlasti u Crnoj Gori

admin